Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hardlopers tellen af voor Kenia Jambo Marathon

STADSKANAAL - Voor zestig Noordelijke hardlopers is het aftellen begonnen voor de op zondag 14 november. Zondagmiddag 31 oktober vindt in het Pagecentrum in Stadskanaal de laatste informatiebijeenkomst plaats. De laatste voorbereidingen zijn gepleegd vertelt mede-organisator Hans Banus van de Stichting Globerunners Child Support. "Het paspoort is verlengd, het vliegticket is veilig opgeborgen in de safe, de vaccinatie is geregeld, het speciale oranje looptenue ligt ­ naast de muggenspray en de klamboe - netjes opgevouwen in de koffer en de adrenaline giert door het afgetrainde lichaam."

Tweeënveertig kilometer en 195 meter hardlopen langs de Galanirivier, door het oerwoud en op de savanne. De start is in Malindi en de finishlijn is getrokken in Viriko. "De kinderen in Viriko spinnen er garen bij", legt Banus de reden voor deelname van de Noordelijke hardlopers uit. "De huidige schoolgebouwen die op instorten staan worden vervangen door splinternieuwe lokalen, inclusief leermiddelen en schoolbanken. Dankzij een financiële bijdrage van de hardlopers, de supporters en bedrijven en instellingen."

Hans Banus somt vervolgens de ontberingen en de mogelijke gevaren op die de hardlopers te wachten staan. "Een temperatuur van 32 graden, de luchtvochtigheid is hoog, slechts twee meter van het parcours is geasfalteerd, stofwolken zorgen voor problemen met de ademhaling en de hardlopers krijgen onderweg heel wat kuitenbijters voor de kiezen. En dan de wilde dieren. Is het nijlpaard niet het gevaarlijkste dier van de wereld en wat moet je doen als een kudde olifanten oversteekt?" Dranghekken staan er niet langs het parcours. Desalniettemin staan de mannetjesputters te popelen om af te reizen naar Oost¬-Afrika.



Ingezonden persbericht