Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Versnelling woningbouw provincie Groningen mogelijk 31 oktober 2004

De nieuwbouwproductie in de provincie Groningen zal in de periode 2002-2006 naar verwachting ruim 12.000 woningen omvatten, terwijl er circa 6.000 worden gesloopt. Dit is een flinke prestatie van de gemeenten en woningbouwcorporaties, maar deze aantallen liggen onder de opgaven uit de nota Bouwen en Wonen van de Provincie Groningen (20.000 nieuwbouw, 8.800 sloop). Dat blijkt uit een onderzoek dat GS hebben laten doen naar de uitvoering van de woonplannen in de provincie Groningen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat er goede verklaringen zijn voor het achterblijven van de productie en dat de komende jaren versnelling van de uitvoering van de woonplannen mogelijk is.

De omvang van de nieuwbouw in de periode 2002-2006 blijft op het niveau van de periode 1997-2001, dankzij een fors aantrekken van de nieuwbouw in 2005 en 2006. Van een structurele stagnatie is dan ook geen sprake, in tegenstelling tot in de rest van het land. De omvang van de herstructurering blijft, evenals in voorgaande jaren, boven het landelijk gemiddelde. Voor het achterblijven van de versnelling van het tempo geeft het onderzoek o.a. de volgende verklaringen: o De gewijzigde marktvraag: extra vraag naar huur, vertraging bij afzet koop.
o Er dreigt teveel aanbod tegelijk op de markt te komen, met name in de koopsector.
o Sloop en herstructurering is duurder en complexer dan verondersteld. In Groningen speelt dit scherper dan elders in het land, omdat een groter deel van de totale bouwopgave verbonden is met de herstructurering.
o De doorwerking van de hoge provinciale ambities in o.a. gemeentelijke woonplannen, lokale convenanten en daadwerkelijke uitvoering, vergt de nodige tijd.

Snelle uitvoering woonplannen
Volgens het onderzoek is een versnelling van de uitvoering van de woonplannen de komende jaren goed mogelijk. De invoering van de woonplannen in 2002 heeft aan het begin wellicht voor wat vertraging gezorgd. Daar staat tegenover dat er nu voor een langere periode een stevige basis ligt voor de uitvoering. Volgens het onderzoek kan de Provincie aan een versnelling van de uitvoering bijdragen door gemeenten en corporaties te helpen bij de uitvoering, meer flexibiliteit te bieden bij bestemmingsplannen, te zorgen voor regionale afstemming van bouwplannen en door een beleid te voeren dat rekening houdt met de grote verschillen in marktsituatie tussen het directe marktgebied van de stad Groningen en de rest van de provincie. GS zullen bij de herziening van het woningbouwbeleid aangeven hoe zij hiermee om willen gaan.

Woningbehoefte
GS hebben tevens onderzoek laten doen naar de effecten van de veranderingen op de woningmarkt en de economie op de vraag naar woningen. De conclusie is en blijft dat in de regio Groningen-Assen voor het komende decennium een grote groei van de woningbehoefte wordt verwacht. Tegelijkertijd ontspant in de overige delen van de provincie de woningmarkt. Uit het onderzoek komt naar voren dat het nodig is de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren door prioriteit te geven aan versnelling van de nieuwbouw. Als dat lukt, ontstaat ruimte aan de onderkant van de markt en kan de minst aantrekkelijke en slechtste voorraad worden onttrokken en vervangen door woningen die beter aansluiten bij de vraag. Tegelijkertijd moet ook binnen de betaalbare voorraad de herstructurering worden doorgezet, om de kwaliteit ervan te verbeteren en de verhuurbaarheid van woningen en de leefbaarheid van wijken ook in de toekomst te garanderen. Het herstructureringsprogramma zoals dat momenteel in de provincie Groningen op stapel staat, voldoet aan de hierboven gestelde voorwaarden. Bij herstructurering moet bovendien minder dan in de afgelopen jaren gedacht worden aan sloop van huurwoningen en terugbouw van koopwoningen. Ook het terugbouwen van huurwoningen - maar dan met méér kwaliteiten - is nodig.