Het Nederlandse Rode Kruis

31 oktober 2004
Start campagne: Rode Kruis roept op tot het maken van contact met chronisch zieken en gehandicapten

Een rolstoel kan leuke dingen zoals uitgaan knap lastig maken

Eenzaamheid komt twee keer zoveel voor onder chronisch zieken en gehandicapten. Dit blijkt uit een NIPO-onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Rode Kruis. Naast factoren als financiële en mobiele beperkingen is handelingsverlegenheid een van de oorzaken.

Handelingsverlegenheid
Het blijkt moeilijk voor mensen om een gehandicapte of chronisch zieke te benaderen: men is bang om iets verkeerd te zeggen of te doen. Veertig procent van de Nederlanders heeft moeite om een gehandicapte of chronisch zieke aan te spreken. Dertig procent gaat dat contact zelfs uit de weg.

Contact maken
Het Rode Kruis start daarom op 1 november de campagne Maak Contact. Het doel: contact leggen tussen mensen met en zonder handicap. Met de campagne wil het Nederlandse Rode Kruis aandacht vragen voor de positie van chronisch zieken en gehandicapten.

Speciale website

40% van de Nederlanders vindt het moeilijk om contact te leggen

Het Rode Kruis biedt ook een concreet middel om wat aan die positie te doen met een speciale datingsite. Daar kan iedereen, met en zonder handicap of chronische ziekte, contact leggen en een afspraak maken om samen iets leuks te gaan doen. In de drie campagneweken volgen in het hele land activiteiten gericht op contact leggen tussen mensen met en zonder handicap. Op de campagnesite wordt verslag gedaan van geslaagde contacten en uitstapjes.

Speeddating tijdens de aftrap
Tijdens de aftrap van de campagne op zondag 31 oktober in Rotterdam gaven Eelco Brinkman, Hanneke Groenteman en nog veertien andere deelnemers met en zonder handicap of chronische ziekte het goede voorbeeld. Tijdens een ludieke speeddate-actie in Hotel New York legden zij contact met elkaar en maakten een vervolgafspraak om tijdens de campagneperiode iets leuks te gaan doen.

Meer informatie:

* Ga naar de campagnewebsite en maak contact!
* De resultaten van het NIPO-onderzoek

* Sociale Hulp door het Nederlandse Rode Kruis