Politie Friesland

Politieberichten van 30/10 (13.00 uur) t/m 31/10 (13.00 uur)

Fryslân 31-10-2004 - Voor meer informatie over de politieberichten kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie via telefoonnummer (0900) 88 44.

Oosterwolde: man overleden na ongeval
De politie heeft zaterdag rond 12.45 uur geassisteerd bij een ongeval. De politie kreeg een melding van een man die onwel zou zijn geworden in een woning aan de Koemaad. De man, een 62-jarige inwoner van Oosterwolde, was ernstig gewond. De traumahelikopter kwam ter plaatse en heeft het slachtoffer naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen gebracht. Het slachtoffer is in de nacht van zaterdag op zondag overleden. De man is in zijn woning waarschijnlijk van de zolder gevallen.

Dronrijp: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdag rond 14.30 uur aan de Rijskweg N31 het rijbewijs ingevorderd van 39-jarige automobilist uit Twisk. De man reed 171 km/u. Ter plaatse geldt een snelheidslimiet van 120 km/u. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: man beroofd en gewond
Een 75-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag tussen 11.00 uur en 11.30 uur op parkeerplaats de Groene Ster aan de Trimbaan beroofd van zijn portemonnee. De man verklaarde dat hij op zijn fiets naar de parkeerplaats was gegaan om vogels te kijken. Terwijl de man vogels stond te kijken kwam er plotseling een andere man aan met een hond, die hem in het gezicht sloeg. Volgens zijn verklaring raakte de man hierdoor buiten bewustzijn en toen hij weer bij zinnen kwam bleek zijn portemonnee met daarin enkele tientallen euros weg te zijn. De man had een dichtgeslagen oog en een gebroken kaak. De politie verzoekt getuigen die zich tussen 10.30 uur en 12.00 uur bevonden op de Groene Ster nabij de Roazendaalstraat bevonden, zich te melden bij de politie. De tips zullen vertrouwelijk worden behandeld.

Leeuwarden: vier winkeldieven aangehouden
De politie heeft zaterdag rond 16.15 uur in een winkel aan de Centrale vier winkeldieven aangehouden. De vier, waarvan drie uit Leeuwarden en een uit Emmeloord, zijn tussen de 13 en 15 jaar. Ze probeerden twee MP3spelers te stelen. Ze werden aangehouden door
beveiligingsmedewerkers van de winkel. Tegen de jongens wordt proces verbaal opgemaakt.

Sneek: stankoverlast
De politie heeft zaterdag 20.20 uur en 21.40 uur geassisteerd na een melding van een sterke terpentinelucht in een woning aan de Age Pierstraat. Brandweer, gemeente en ambulance kwamen ter plaatse. Na meting kon de brandweer geen verontrustende meting aflezen. De bewoners hebben de woningen geventileerd, terwijl de brandweer het riool langdurig heeft doorgespoeld. Rond 21.30 uur werd nog een hele lichte terpentinelucht waargenomen. Wat de oorzaak is geweest, is niet duidelijk.

Terschelling-West: open dag
Zaterdagmiddag heeft de politie op Terschelling open huis gehouden. In totaal kwamen 648 bezoekers naar het politiebureau. Men kon de cellen bekijken en er waren presentaties over drugs, rijden onder invloed, motoren en de technische recherche. De middag was een groot succes en werd erg gewaardeerd door de bezoekers.

Waskemeer: twee gewonden bij aanrijding
Bij een aanrijding aan de Breebergweg op zaterdag rond 22.45 uur zijn een 20-jarige automobilist uit Wijnjewoude en zijn 15-jarige inzittende uit Wijnjewoude gewond geraakt. De bestuurder reed op de Breebergweg in de richting van Haulerwijk. In een bocht reed hij niet uiterst links en schrok daardoor van een tegenligger. Hij stuurde daarom naar rechts, kwam in de berm en verloor de macht over het stuur. De wagen draaide om zijn as en kwam tegen een boom langs de vaart tot stilstand. Beide inzittenden raakten gewond en zijn per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Drachten: twee verdachten aangehouden voor ingooien raam
De politie heeft zondag rond 00.30 uur aan de Leidijk een 28-jarige man en een 30-jarige man uit Drachten aangehouden. De twee hadden even daarvoor een raam ingegooid van een school aan de Stoeken. Een getuige had gezien dat de mannen het raam ingooiden en gaf een signalement aan de politie. Aan de hand van het signalement konden de mannen worden aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Leeuwarden: verdachte aangehouden naar doorrijden na aanrijding De politie heeft zondag rond 01.45 uur aan de Drachtsterweg in Leeuwarden een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. De bestuurder had even daarvoor aan de Rijksweg A32 in Oldeholtwolde een aanrijding gehad. Na deze aanrijding was de bestuurder niet gestopt, maar doorgereden. Na de aanhouding verklaarde de automobilist niet in het ebzit te zijn van een geldig rijbewijs. Het voertuig van de verdachte is in beslaggenomen. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Sneek: verdachte aangehouden
De politie heeft zondag rond 01.00 uur in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat een 19-jarige inwoner van Sneek aangehouden. Een 20-jarige man uit IJlst verklaarde dat de Sneker hem met een bierglas op zijn hoofd had geslagen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Workum: vervelende groep
De politie heeft zondag rond 02.15 uur aan de Trekwei een 17-jarige jongen uit Workum aangehouden. De jongen maakte deel uit van een groep van ongeveer 15 jongeren die in een fietstunneltje onder de Sudergoawei stonden. In het tunneltje stond ook een auto geparkeerd op het fietspad. Toen de politie de eigenaar van de auto een bekeuring wilde geven, werd de eigenaar van het voertuig vervelend. Een andere aanwezige jongen begon zich ook te bemoeien met de bekeuring en er ontstond een vervelende sfeer, waarbij op een gegeven moment bedreigingen richting de politie werden geuit. De jongen die de bedreigingen uitte werd aangehouden door de politie. Twee andere mannen bemoeiden zich met deze aanhouding. Na dreiging met pepperspray trokken de twee zich terug. De politie bracht vervolgens de verdachte naar het bureau en zocht later nog naar de twee andere mannen, maar trof ze niet meer aan. Zondag rond 10.30 uur is een van deze twee mannen, een 26-jarige man uit Workum, in Workum aangehouden.

Dokkum: twee verdachten aangehouden voor brand in fietsenstalling De politie heeft zondag rond 03.25 uur een 18-jarige man uit Dokkum, een 17-jarige jongen uit Ferwert, een 15-jarig meisje uit Dokkum en een 17-jarige jongen uit Dokkum aangehouden aan de
Birdaarderstraatweg. De vier werden aangehouden omdat zij zich in een fietsenstalling bevonden waar een fiets in brand stond. Het dak van de fietsenstalling vatte bijna vlam. Op het bureau bleken het meisje en de 17-jarige jongen uit Dokkum getuige te zijn. De andere twee hadden het zadel van de fiets in brand gestoken. De politie bluste de brand. De verdachten zijn alle vier naar het bureau gebracht en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Dokkum: vervelende man aangehouden
De politie heeft zondag rond 03.10 uur aan de Hoogstraat in Dokkum een 21-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. De politie was in de Hoogstraat nadat zij vechtende partijen uit elkaar had gehaald. De verdachte bleef de politie uitdagen. Na enkele waarschuwingen en vorderingen te vertrekken werd de man aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau.

Sneek: vervelende man aangehouden
Aan de Kleine Kerstraat heeft de politie zondag rond 01.10 uur een 21-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man was erg vervelend en viel portiers en voorbijgangers lastig. Nadat de politie hem enkele malen had gewaarschuwd en gevorderd weg te gaan, werd de man aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: verdachte aangehouden na belediging
De politie heeft zondag rond 05.10 uur aan de Nieuwestad een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man passeerde een
politievoertuig en beledigde een politieambtenaar toen hij hoeren van justitie riep. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Scherpenzeel: automobiliste rijdt onder invloed en krijgt ongeval Een 30-jarige automobiliste uit de gemeente Weststellingwerf heeft zondag rond 08.30 uur een aanrijding gehad aan de Grindweg. De vrouw reed over de Grindweg in zuidelijke richting en raakte in een s-bocht de macht over het stuur kwijt. Zij raakte hierdoor in de slip en ramde daardoor een hek links van de weg en belandde daarna in de sloot. De vrouw bleek gedronken te hebben. Ze kreeg een rijverbod van vijf uren.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):

Drachten, Burgemeester Wuiteweg, zondag rond 01.20 uur, 48-jarige automobilist uit Bovensmilde, 520 ug/l, rijverbod van vijf uren.

Oudebildtzijl, Monnikebildtdijk, zondag rond 01.50 uur, 22-jarige automobilist uit de gemeente Ameland, 290 ug/l, rijverbod van twee uren. De bestuurder kreeg nog een bekeuring voor het voeren van blauwe neonverlichting.

Leeuwarden, Gysbert Japicxstraat, zondag rond 02.50 uur, 16-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 715 ug/l, rijverbod van acht uren.