Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken Ministerie vanDefensie

Postbus 20061Postbus 20701
2500 EB 's-Gravenhage2500 ES 's-Gravenhage
Telefoon 070-3486486Telefoon 070-3188188

Aan:
de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4
's-Gravenhage

Uw briefUw kenmerkOns nummerDatum
DVB-369B/0431-10-2004


- Betreft:beantwoording schriftelijke vragen van het lid Koenders over het terughalen van de politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Irak.

Graag - bieden wiju hierbij- de antwoorden aan - op de schriftelijke vragen van het lid Koenders over- het terughalen van de politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zakenuit Irak. Deze vragen werden ingezonden op 11 oktober met kenmerk 2040501440 en dienen ter aanvulling op de schriftelijke vragen van de leden Van Baalen en Ormel over hetzelfde onderwerp.

De minister van Buitenlandse Zaken De minister van Defensie

Dr. B. R. Bot H. G. J. Kamp

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over het terughalen van de politiek adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit Irak.Vraag 1 Waaruit bestond de persoonsbeveiliging van de Nederlandse politiek adviseur in Irak?1 In welke mate ging de persoonsbeveiliging van de politiek adviseur ten koste van andere taken van de Nederlandse militairen in Irak?

Vraag 2
Wat is het precieze karakter van de 'capaciteitsproblemen' in al-Muthanna die aan de terugtrekking van de politiek adviseur ten grondslag liggen?

Antwoord
Zie het antwoord op de vragen 1 en 3 van de leden Van Baalen en Ormel ingezonden op 8 oktober jl. met kenmerk 2040501400.

Vraag 3
Wat was het precieze takenpakket van de teruggeroepen Nederlandse politiek adviseur in Irak?

Vraag 4
In hoeverre levert een politiek adviseur een belangrijke bijdrage aan het welslagen van een missie zoals die wordt uitgevoerd door het Nederlandse militaire contingent in Irak?

Antwoord
De Nederlandse bataljonscommandant kan op basis van het advies van de politiek adviseur op mogelijke problemen anticiperen door pro-actief op te treden.

Zie verder het antwoord op vraag 2 van de leden Van Baalen en Ormel ingezonden op 8 oktober jl. met kenmerk 2040501400.

Vraag 5
In hoeverre zal als gevolg van de terugtrekking van de politiek adviseur uit Irak het onderhouden van de contacten met de lokale Irakese overheidsfunctionarissen in mindere mate plaatsvinden, respectievelijk bemoeilijkt worden?

Vraag 6
In hoeverre zal, de recentelijk plaatsgevonden aanslagen op Nederlandse militairen in Irak en de moeizame huidige contacten van het Nederlandse militaire contingent in Irak met de plaatselijke bevolkingen en de lokale autoriteiten in acht nemend, het gemis van een politiek adviseur ter plekke een succesvolle uitvoering van het takenpakket van de Nederlandse troepen in Irak belemmeren?

Antwoord
Het is de taak van het Nederlandse detachement in Irak om de lokale Iraakse autoriteiten te ondersteunen bij het creëren en handhaven van de veiligheid en de stabiliteit in de provincie al-Muthanna. In deze provincie wordt over het algemeen goed samengewerkt met de lokale autoriteiten en instanties. Navraag onder de bevolking levert telkenmale een positief beeld op van de Nederlandse troepen.

Niet alleen de politiek adviseur, maar ook de bataljonscommandant en andere Nederlandse militairen maken deel uit van verschillende lokale overlegorganen, en onderhouden contacten met de lokale Iraakse civiele en militaire autoriteiten. De tijdelijke terugtrekking van de politiek adviseur uit Irak belemmerde de feitelijke taakuitvoering van de Nederlandse militairen niet, maar betekende wel een vermindering van de hoeveelheid beschikbare informatie over lokale, nationale en internationale ontwikkelingen.

Vraag 7
In hoeverre zal een succesvolle verwezenlijking van betrouwbare, op wederzijds vertrouwen gebaseerde samenwerkingsverbanden met de lokale autoriteiten een faciliterende functie hebben voor de veiligheid van het Nederlandse militaire contingent in Irak?

Antwoord
Vanzelfsprekend kunnen de opgebouwde samenwerkingsverbanden met de lokale Iraakse autoriteiten bijdragen aan de veiligheid van het Nederlandse detachement in al-Muthanna. Aan deze samenwerkingsverbanden nemen, zoals eerder gesteld, meerdere Nederlandse functionarissen deel, onder wie de politiek adviseur maar ook de bataljonscommandant en andere militairen.

Vraag 8
Deelt u de mening dat de 'capaciteitsproblemen' in al-Muthanna kunnen worden gecompenseerd door de inzet van de Irakese politie ter beveiliging van de Nederlandse politiek adviseur? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Nee. De minister van Defensie is verantwoordelijk voor de veiligheid van personen die ambtshalve een bezoek brengen aan of gestationeerd zijn bij een Nederlands detachement dat deelneemt aan een crisisbeheersingsoperatie. Gezien deze verantwoordelijkheid dienen dergelijke personen te worden beveiligd door personeel waarover de minister van Defensie volledige zeggenschap heeft.


1) De Telegraaf, 6 oktober jl. 'Buza haalt adviseur terug uit onveilig Irak'.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Van Baalen (VVD) en Ormel (CDA), ingezonden 8 oktober 2004 (vraagnummer 2040501400).

===