Ingezonden persbericht


Persbericht

Nicky Pastorelli stelt EURO 3000-titel en Formule 1-test veilig

Nürburgring, zondag 31 oktober 2004. Onze landgenoot Nicky Pastorelli heeft op de Duitse Nürburgring de titel in de Superfund Euro 3000 veroverd. Tijdens de tiende en laatste race van het seizoen presteerde de coureur van het Draco Racing Junior Team het onmogelijke, door vanuit een bijna kansloze uitgangspositie toch de race en de titel op zijn naam te schrijven. Uit handen van voormalig wereldkampioen Formule 1 Niki Lauda ontving Pastorelli de beker voor het kampioenschap en een Superlicentie, een F1-'rijbewijs'. Binnenkort mag de 21-jarige geboren Hagenees bovendien een Formule 1-bolide van het Minardi-team testen. Pastorelli: "Een fantastisch resultaat natuurlijk! We wisten dat het moeilijk zou worden, maar ik heb alles gegeven."

Sensationeel waren dit weekend de ontwikkelingen in de Superfund EURO 3000 zonder meer te noemen. De klasse, waarin gereden wordt met Formule 3000-bolides van een aantal jaren oud, leek voor aanvang van het weekend een prooi te worden voor de Italiaan Fabrizio del Monte. Die begon met twaalf punten voorsprong aan de twee laatste races op de Nürburgring. De uitslag van de race op zaterdag betekende dat Pastorelli op zondag hoe dan ook de wedstrijd moest winnen. Daarbij mocht concurrent Del Monte geen enkel punt scoren. Een uiterst lastige opgave dus.

Toen op zondagmiddag om 15.15 uur de startlichten doofden, bleek Pastorelli net als een dag eerder de meest wakkere van de Euro 3000-coureurs. Startend vanaf de derde plek, lag de Nederlandse rijder met de Italiaanse naam al voor de eerste bocht aan de leiding. Pastorelli: "Ik had een superstart, waardoor ik direct de leiding kon pakken. Ik wist ook dat de start hardstikke belangrijk zou zijn, dus was ik er extra alert op."

Achter Pastorelli ging het vervolgens goed mis voor de concurrentie. Kampioenschapsleider Fabrizio del Monte werd door zijn teamgenoot Tor Graves van de baan geramd tijdens de start en moest opgeven. De andere kanshebber voor de titel, de Oostenrijker Norbert Siedler, deed vervolgens zichzelf de das om. In de eerste bocht raakte hij een tegenstander, waarna in de pits een verbogen achterwielophanging geconstateerd werd. Dat betekende einde wedstrijd voor kanshebber nummer twee.

Pastorelli hield vervolgens het hoofd koel bij de herstart achter de safety car. Toen die andermaal de baan in kwam na een koprol van de Belg Maxim Hodencq, moest Pastorelli wederom zeer goed op zijn tellen passen. Maar ook bij de tweede herstart was de Nederlander goed weg en bleef hij de nummer twee Alex Lloyd makkelijk voor. Pastorelli: "Lloyd was eigenlijk alleen snel in de eerste bocht, na het rechte stuk. Ik moest dus steeds enorm goed oppassen als de safety car verdween. De eerste twee ronden na de herstarts heb ik steeds verschrikkelijk hard gepusht."

Na in de slotfase ook nog het ronderecord scherper gesteld te hebben, kwam de Nederlander uiteindelijk voor de tweede keer dit seizoen zegevierend over de finish. Met een marge die niet meer dan één enkel punt bedroeg, versloeg hij uiteindelijk Del Monte in het klassement. "Als ik morgen bij het team terugkom in Italië, gaan we maar eens een flink feestje bouwen", besloot Pastorelli. Komende winter volgt dan de echte beloning: het gedroomde Formule 1-debuut bij de Minardi-renstal.


---

Voor de redactie,