Ingezonden persbericht


STUDENTEN THEATER FESTIVAL

Persbericht 4 oktober 2004

Programma Studenten Theater Festival

Van 3 t/m 7 november 2004 vormen het Universiteitstheater en de Usva in Groningen het decor voor het tweede Studenten Theater Festival. Het festival presenteert de beste studententheatervoorstellingen uit Nederland en is daarmee het enige landelijke podium voor studententheater. Naast verschillende voorstellingen is er een uitgebreide randprogrammering met een forum, een lezing, workshops, een fototentoonstelling en een eindfeest. Met trots presenteert de organisatie het programma:

Woensdag 3 november

13.30 Officiële opening Studenten Theater Festival

Artistiek leider Theo de Groot opent het festival.

14.00 Forum
Aan de hand van een aantal stellingen gaan de forumleden met elkaar en met het publiek in discussie over theater en engagement. Wat is engagement eigenlijk en op welke manier is dat in deze tijd te zien?

19.00 & 21.00 Openingsvoorstellingen in de Usva: Usva uit Groningen speelt 448 Psychose.

Drie speelsters met jarenlange ervaring met amateurtheater en -dans tonen de innerlijke strijd van een zwaar depressieve vrouw. Het is het laatste stuk dat Sarah Kane schrijft voordat zij zichzelf ophangt in een psychiatrische inrichting.

20.45 & 22.15 Voorstelling in Universiteitstheater: Op Pelt uit Utrecht speelt Wel & Wee.

Op Pelt werkt vanuit het concept 'niet cynisch' theater. De voorstelling is gemaakt door studenten Theaterwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Twee vrouwen ontmoeten elkaar op de dag dat ze zelfmoord willen plegen. De één is erg geslaagd in het leven, de ander niet. Zij geloven dat dit een goede reden is om hun leven te beëindigen.

22.30 Openingsborrel in het café van de Usva.

Donderdag 4 november

11.00 Nabespreking voorstellingen woensdag.
Tijdens nabesprekingen gaat het publiek met de theatergroep in discussie over de getoonde voorstelling. 13.00 Workshop
Theatermakers uit het professionele circuit geven een workshop waarin deelnemers en belangstellenden kennis kunnen maken met hun manier van werken. 16.15 Lezing Hans Croiset
Theaterfenomeen Hans Croiset geeft een lezing over theater en engagement. 19.00 & 21.00 Voorstelling in de Usva: Menes uit Nijmegen speelt Alles. Theatergroep Menes wil het publiek aan het denken zetten. Over zware onderwerpen of over dagelijkse kwesties. 'Wil je kunnen infiltreren in een soort, dan moet je eerst hun meest zinloze gewoontes en nietszeggende uitdrukkingen aanleren'. Een humoristische en pijnlijke reflectie op het mens zijn. 19.00 & 21.00 Voorstelling in Universiteitstheater: Amper een Vogel uit Groningen speelt Kip. Om een kipwaardig bestaan te leiden moet een kip voldoende ruimte hebben. Hij moet een beetje kunnen pikken, af en toe een stofbad kunnen nemen, en niet als aanbieding op een bord belanden. 'Kip' is een eigen gemaakte voorstelling waar geen touw aan vast te knopen is en waar de roep om een regisseur vanaf druipt. 22.30 uur Avondprogramma met poëzie.

Vrijdag 5 november
11.00 Nabespreking voorstellingen donderdag.
13.00 Workshop
19.00 & 21.00 Voorstelling in de Usva: De Koffer uit Tilburg speelt Kaal. De winnaar van het festival van vorig jaar komt haar titel verdedigen met een nieuwe voorstelling: 'We laten de gordijnen open, zodat iedereen bij ons naar binnen kan kijken. Dan zetten we onze vrolijkste gezichten op. Kerst; The Most Wonderful Time of the Year.' 19.00 & 21.00 Voorstelling in Universiteitstheater: Nooduitgang uit Utrecht speelt Broertje Een feestje. Taart, slingers en chips. Maar is het wel gezellig? 'Broertje' toont de verstoorde relatie tussen twee broers en hun vader. Een absurdistische voorstelling, gebaseerd op de winnende eenakter van de jaarlijks terugkerende eenakterprijsvraag 'Hoge Nood'. 22.30 Avondprogramma met een vrolijke potpourri filmpjes.

Zaterdag 6 november
11.00 Nabespreking voorstellingen vrijdag.
19.00 & 21.00 Voorstelling in de Usva: de Hyena's uit Amsterdam speelt Hyena's. Vanuit vijf verschillende nationaliteiten verenigen de Hyena's hun drang om met theater de vreemde wereld om hen heen te duiden. Het publiek wordt meegenomen naar een maatschappij waarin de consumptiedrift der mensheid is lamgeslagen door een niet te stillen honger... 21.00 Slotvoorstelling in Universiteitstheater
Tijdens de festivalweek zetten de deelnemende groepen een voorstelling in elkaar. Vorig jaar leverde dit een spraakmakende voorstelling op die én afschuwelijk én prachtig gevonden werd. Bezoeken op eigen risico! 23.00 Eindfeest
Les Trois Dj's uit het Duitse clubcircuit verzorgen tot in de vroege uurtjes de muziek.

Zondag 7 november
14.30 Nabespreking voorstellingen zaterdag.
15.30 Prijsuitreiking beste voorstelling
Tijdens het festival worden de groepen beoordeeld door een deskundige jury. Op de laatste festivaldag maakt de jury de beste en meest inspirerende voorstelling bekend.

Fototentoonstelling

De gehele maand november is er een fototentoonstelling in de Usva. Met deze fototentoonstelling nemen we een kijkje over de grens. Wat spelen studenten het liefst op Cyprus en hoe interpreteren ze Beckett in Budapest? De tentoonstelling richt zich op studententheater uit de tien landen die afgelopen mei tot Europa zijn toe getreden.

Kaartverkoop

Reserveren kan vanaf 6 oktober bij de Usva, op werkdagen tussen 9.00 - 23.00 uur op 050-3634670. Voorstelling E 6,- Dagkaart E 10,- (2 voorstellingen)

Voor meer informatie: www.studententheaterfestival.nl


---