Ingezonden persbericht


In Hoger Sferen

Om los te komen van een wereld waarin (bijna) alles draait om studiepunten, geld, macht, carrière, moet er af een toe een moment zijn waarop je je kunt verdiepen in jezelf, je plaats zien in het geheel, terugkeren naar de basis, kortom: vertoeven in andere (hogere?) sferen. Maar het is voor de meeste mensen lastig over de grenzen van de eigen ik heen te kijken. Of zoals de Chinese filosoof Zhuangzi al zei: Hoe kun je aan een kikker die op de bodem van de put leeft, de grootheid van de oceaan beschrijven. Hij zal je niet begrijpen .

Het programma van de maand november gaat daarom in op de vooronderstellingen, ideeën en argumenten van denkers, die werkten en werken binnen en buiten de grenzen van de westerse filosofische tradities. Het programma biedt aan de deelnemers een oriëntatie op de grote diversiteit van de verschillende filosofische en spirituele tradities, op zoek naar dwarsverbindingen en raakvlakken tussen Oosterse en Westerse kennis.

Woensdag 3 november

Boeddhistische Psychologie

door Adeline van Waning

Een van de gebieden waarbinnen Boeddhisme zijn weg vindt in het Westen is in psychologie-psychotherapie. Boeddhisme in zijn universele vorm kan worden opgevat als religie, als way of life , als blauwdruk voor een beschaving en als pad van persoonlijk ontwaken. Ruim voor het begin van onze jaartelling werd al een uitgebreide (diepte)psychologie beschreven binnen het Boeddhisme. Waarin onderscheiden zich Boeddhistische en Westerse psychologie? In de lezing wordt aandacht gegeven aan onder andere de Vier Edele Waarheden als kern van Boeddhisme. Ook wordt ingegaan op raakvlakken van Westerse en Boeddhistische psychologie, verschillen in doel en middelen, en mogelijke verrijkende kruisbestuivingen.

Dr. Adeline van Waning is psychiater-psychotherapeut en beoefenaar van (zen)boeddhisme. Zij is als staflid werkzaam bij het Nederlands Psychoanalytisch Instituut, Amsterdam.

Volgende activiteiten in dit programma:

Woensdag 10 november

Oost/West, Thuis Best? Op weg naar een mondiale filosofie

door Theo van Leeuwen

Woensdag 17 november

Een Scheutje Chaos

door Ger Vertogen

Woensdag 24 november

Janken Naar De Maan

door Bruno-Paul De Roeck

Zaterdag 27 november

Meditatiedag

door Trudie van Ginkel

Studium Generale: In Hoger Sferen - Boeddhistische Psychologie

door Adeline van Waning

Woensdag 3 november 2004, 20.15 uur

Entree gratis.

http://www.speakers.nl/

Burgwal 45-49, 2601 DC Delft

Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft

Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl

www.sg.tudelft.nl