Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

ATELIER KEMPE THILL - SPECIFIC NEUTRALITY

Tentoonstelling

3 november t/ m 4 december 2004

Opening door Janny Rodermond, directeur Stimuleringsfonds voor de Architectuur over het werk van Kempe Thill en de kansen voor jonge architecten

Janny Rodermond studeerde urbane en rurale sociologie en was van 1979 tot 2002 redacteur van 'de Architect`. De laatste zeven jaar was ze hoofdredacteur. Sinds 2002 is ze directeur van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Atelier Kempe Thill onderzoekt de mogelijkheden van een synthetische architectuur in tijden van extreem tegenstrijdige verwachtingen aan gebouwen. De tegenstrijdigheid van eisen aan gebouwen - ze moeten absoluut uniek zijn en tegelijkertijd zo dimensie bereikt. De geëxposeerde prototypische ontwerpen demonstreren de zoektocht - juist vanuit neutraliteit - het bijzondere te ontwikkelen, de tegenstrijdigheid tot onverwachte synthese te brengen, tot de eigenlijke architectonische kwaliteit.

De oprichters van Atelier Kempe Thill zijn de twee Duitse architecten André Kempe (*68) en Oliver Thill (*71), die na studie in Dresden, Parijs en Tokyo sinds 1996 in Nederland werkzaam zijn. Het bureau is - naar aanleiding van het winnen van Europan 5 - in 2000 opgericht. Op dit moment heeft het bureau 6 medewerkers en is gehuisvest in de Van Nelle - Ontwerpfabriek te Rotterdam. De werkzaamheden van het atelier omvatten naast steden-, woning- en utiliteitsbouw ook onderzoek en onderwijs.

Hoogtepunten in de ontwikkeling van het bedrijf waren tot nu toe het winnen van de internationale Bauwelt Award 2003 met het eerste gerealiseerde gebouw - het reizende Kunstmuseum light building en de realisatie van het Nederlandse paviljoen hedge building op de IGA 2003 in Rostock, Duitsland. Beide projecten hebben internationaal veel aandacht gekregen en zijn o.a. gepubliceerd in The Phaidon Atlas of Contemporary World Architecture .

Het bureau heeft sinds haar oprichting een aantal belangrijke prijsvragen gewonnen. Onder andere voor het nieuwe jeugdhotel in het voormalige Nazi-zeebad Prora, Duitsland (1.prijs), voor een groot wooncomplex in Aomori, Japan (2.prijs) en voor de transformatie van 1100 woningen in Uithoorn, NL (1.prijs).

Met de tentoonstelling in Architectuurcentrum ABC te Haarlem biedt zich voor Atelier Kempe Thill voor het eerst de mogelijkheid, zich in een solo tentoonstelling aan een breder publiek in Nederland te presenteren. Dezelfde tentoonstelling was in het voorjaar 2004 al bij de Architekturgalerie Aedes in Berlijn te zien.

Locatie: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, 3512 JP Utrecht

Toegang: De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

U wordt verzocht u aan te melden voor de opening via tours@aorta.nu of 030 232 16 86

Het project is mede mogelijk gemaakt door de sponsors van Aorta, de gemeente Utrecht, het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.


1a17b90.gif

Noot voor de redactie