Gemeente Utrecht

Samenwerking zorgt voor graffitivrije breedstaat

Wijkwethouder Binnenstad, Yet van den Bergh verwijdert woensdag 3 november a.s. de laatste graffiti in de Breedstraat. Met deze actie is de Breedstraat samen met enkele aanpalende straten voortaan vrij van graffiti. Bewoners, ondernemers en woningbouwverenigingen hebben gezamenlijk een schoonmaakcontract voor vijf jaar afgesloten en delen zo de kosten voor een graffitivrije buurt. De gemeente betaalt de startkosten van het project waarmee alle graffiti wordt verwijderd en alle muren in de straat worden voorzien van een beschermende coating.

In de meeste gevallen geeft graffiti straten een onaangename uitstraling. Naast ergernis roept dat bij veel mensen ook gevoelens van onveiligheid op. Op verschillende plaatsen in de binnenstad hebben bewoners, ondernemers en andere betrokkenen zich verenigd en een schoonmaakcontract afgesloten. Zo ook in de Breedstraat. Het schoonmaken en -houden van de Breedstraat en enkele aanpalende stegen en straten past binnen de 'Aanpak Graffiti Binnenstad'. Daarbij betaalt de gemeente de zogeheten nul-beurt waarbij alle bestaande graffiti wordt verwijderd en muren worden voorzien van een beschermende coating. Minstens de helft van de bewoners en ondernemers in een straat moeten de handen ineen slaan en een schoonmaakcontract voor vijf jaar afsluiten bij een schoonmaakbedrijf naar keuze. Juist het direct en structureel weghalen van graffiti gedurende een langere periode werkt ontmoedigend. De straat ziet er veel beter uit, omdat de graffiti wegblijft.

Bij de 'Aanpak Graffiti Binnenstad' is een belangrijke rol weggelegd voor bewoners. De huiseigenaren onder hen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud aan hun pand. Daarnaast moeten zij andere bewoners in de straat enthousiast maken voor het project. Ook woningbouwverenigingen nemen als eigenaar hun verantwoordelijkheid, door mee te doen met het schoonmaakcontract. Zo knapt de straat als geheel goed op. Schoonmaakcontracten zijn al afgesloten in de Lauwersteeg, Catharijnesteeg, Brandstraat & deel Springweg, Hamsteeg, Hekelsteeg en Pieterskerkhof.

Noot voor de media:
De feestelijk oplevering van de graffitivrije Breedstraat vindt plaats op woensdag 3 november, 17.15 - 18.15 uur, in Café Marktzicht, Breedstraat 4. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, Bestuurscommunicatie Stadhuis, tel. (030) 286 11 48 of met Gertrud van Dam, Wijkbureau Binnenstad, tel. (030) 286 39 60.