Gemeente Eindhoven

Persbericht: 28 oktober 2004, no. 256

2e editie Eindhoven Veilige Stadprijs

Jong en oud bezig met veiligheid

Drie projecten zijn genomineerd voor de Eindhoven Veilige Stadprijs 2004. In totaal schreven zijn acht projecten en initiatieven aangemeld voor deelname aan de prijs. Het betreft een grote diversiteit aan projecten en ideeën; vijf initiatieven/ projecten voldeden aan de spelregels, de overige drie niet of slechts ten dele.

De verkiezing wie van de drie genomineerden de eerste prijs in de wacht sleept, start op woensdag 3 november a.s. om 18.00 uur.

Omroep Brabant (sponsor) zendt dan het verkiezingsspotje uit (17.56 uur). Vanaf dat moment kan via internet
(www.eindhoven.nl/veiligheidsprijs2004) of een bon in Groot Eindhoven worden gestemd. De sluitingsdatum van de stemronde is maandag 22 november om 19.00 uur.

De drie genomineerden

* Veiligheid is een kunst, langzaam rijden ook Het initiatief is gericht op bewustwording bij automobilisten van het gevaar van te hard rijden. Kinderen van basisschool de Bijenkorf hebben actie gevoerd onder het motto Veiligheid is een kunst, langzaam rijden ook. Ze hebben tekeningen over dit onderwerp gemaakt, die op ansichtkaarten zijn afgedrukt. Vervolgens heeft de politie op de Mercuriuslaan snelheidscontroles gehouden, waarbij kinderen ansicht kaarten uitreikten aan overtreders.

* Veilig pinnen noodzaak
25% van de Eindhovenaren is 55 jaar of ouder en dit percentage loopt snel op. Verder neemt het aantal mensen met chronische ziekten of functiebeperkingen toe. Door kwetsbaarheid van veel mensen in deze groepen en de afnemende dienstverlening door banken /postkantoren zijn de onveiligheidsgevoelens bij het pinnen enorm. Voorgesteld wordt om pinautomaten te plaatsen in politiebureaus, stadsdeelkantoren en verzorgingstehuizen, zodat mensen veilig kunnen pinnen.

* Buurtbemiddeling Eindhoven
Buurtbemiddeling is in oktober 2003 in Eindhoven van start gegaan, onder professionele coördinatie van Polyground. Inmiddels bestaat het team uit 16 getrainde vrijwilligers en staan er nog eens 12 in de startblokken om opgeleid te worden. Buurtbemiddeling Eindhoven is qua slagingspercentage een voorbeeld voor heel Nederland. De samenwerking met de politie, woningcorporaties en gemeente verloopt zeer prettig en de inspanningen komen de leefbaarheid en veiligheid in de buurten direct ten goede.

Jury
Een deskundige jury onder (wrnd) voorzitterschap van commissaris van politie W. Meijers, jureerde de acht initiatieven/ projecten. De overige leden van de jury zijn: mevrouw Mirjam Jahnke (TUe en TNO Industrie), Peter Seerden (Loket W), Johan van Vreeswijk (Openbaar Ministerie), Jacques van der Meer (raadslid) en Peterjan Prinsen (ambtelijk secretaris).

Omroep Brabant/TV8 en de gemeente Eindhoven werken samen in de Eindhoven Veilige Stadprijs. Omroep Brabant zorgt voor het produceren en uitzenden van de verkiezingsspots. Vanaf 3 november om 17.56 uur zijn deze te zien. Op 1 december wordt de Eindhoven Veilige Stadprijs 2004 op feestelijke wijze uitgereikt door loco-burgemeester Mw. Mariëtte Mittendorff in het Stadshuis van Eindhoven.

Eindhoven Veilige Stadprijs
Veiligheid is niet voor iedereen hetzelfde. Omdat er zo verschillend wordt gedacht over veiligheid is het voor de gemeente niet gemakkelijk om voor iedereen de juiste maatregelen te treffen die het gevoel van veiligheid bevorderen. Bewoners hebben vaak de beste ideeën over het verbeteren van de veiligheid in hun eigen omgeving. Oplossingen die in de praktijk weinig geld kosten, en als ze ook elders worden toegepast, voor velen een uitkomst zijn.

Aan de prijs is een wisseltrofee verbonden en een prijzen geld van 7.5, 2.5 en 1-duizend euro voor respectievelijk de 1e, 2e en 3e prijs. Het prijzengeld is bestemd voor verbetering en verankering van de winnende projecten en initiatieven.

Eindhoven veilige Stadprijs 2003
Bij de eerste editie van de veiligheidsprijs vielen twee projecten en een idee in de prijzen: 1e prijs: De veilige woonomgeving, 2e prijs: Samen Onze Stadlijn en 3e prijs: Roger Dions Stichting.

© 2004 Gemeente Eindhoven