Erasmus Universiteit Rotterdam

Afwijkende ontwikkeling van dendritische cellen in de auto-immuniteitgevoelige non-obese diabetische muis

Op woensdag 3 november 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) promoveert Tatjana Nikolic op haar proefschrift Quo Vadis. Afwijkende ontwikkeling van dendritische cellen in de autoimmuniteit-gevoelige non-obese diabetische muis, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De promovenda onderzocht de auto-immuunziekte diabetes (suikerziekte). Diabetes ontwikkelt zich als gevolg van een immuunreactie tegen Ã-cellen in de alvleesklier. De Ã-cellen maken insuline. Als meer dan 80 % van de Ã-cellen wordt vernietigd ontstaat een tekort aan insuline en krijgt men suikerziekte. Nikolic onderzocht macrofagen en dendritische cellen (DC) van het immuunsysteem. De samenspraak tussen DC en T-cellen gebeurt in de lymfeklieren.
Zij concludeert dat T-lymfocyten ook DC nodig hebben in de alvleesklier zelf omdat ze het orgaan verlieten op het moment dat DC niet meer ter plekke aanwezig waren. Zolang de DC er niet waren bleven de T-lymfocyten ook uit de alvleesklier weg en waren de muizen beschermd tegen diabetes. De DC zijn heel belangrijk om de vernietigercellen te remmen terwijl macrofagen juist de vernietigers zijn. Het ontbreken van de balans tussen de DC en de macrofagen leidt tot auto-immuniteit.

Promotor: prof.dr. H.A. Drexhage, Auto-immuunziekten van endocrine organen

Info: Interne en Externe Betrekkingen, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl

gewijzigd op 28 oct 2004 16:27