Ingezonden persbericht


PUG-Prijs 2004 voor Rafaele Huntjens
Proefschrift over amnesie met grote impact voor de praktijk

Namens het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen (PUG ) reikt rector- magnificus prof. dr W.H. Gispen 3 november 2004 de PUG-prijs 2004 uit aan mevrouw dr Rafaele J.C. Huntjens voor haar proefschrift 'Apparent Amnesia; Interidentity memory functioning in dissociative identity disorder'.
De PUG-prijs bestaat uit een bedrag van ¤ 4.500 en een door de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst vervaardigde penning. Voor de PUG-prijs 2004 kwamen alle proefschriften op het gebied van de gamma-wetenschappen in aanmerking die tussen 2000 en 2003 aan de Universiteit Utrecht zijn verdedigd. In totaal werden negen dissertaties aangemeld, twee uit de faculteit rechten en zeven uit de faculteit sociale wetenschappen.

Inter-alter-amnesie
In haar proefschrift stelt Huntjens het bestaan van 'inter-alter-amnesie' ter discussie. Al meer dan 100 jaar beschrijft de psychiatrische- en klinisch psychologische literatuur patiënten die ervaren dat zij verschillende identiteiten en persoonlijkheden bezitten met elk een eigen naam, biografie etc. Deze identiteiten zouden geen toegang hebben tot het geheugenmateriaal van elkaar, de zgn. 'inter-alter-amnesie'. Klinisch maakt deze amnesie een overtuigende indruk, maar ze is moeilijk te rijmen met inzichten over de werking van het humane geheugen. Een solide empirisch antwoord op de vraag 'bestaat inter-alter-amnesie?', is niet alleen klinisch van belang, maar zou ook een anomalie vormen voor cognitief-neurowetenschappelijke geheugentheorieën.
De onderzoekster rekruteerde een groep ernstig gestoorde patiënten die in staat waren op verzoek van de ene persoonlijkheid over te gaan in de andere en die inter-alter-amnestisch zeiden te zijn. De proefpersonen kregen een leertaak voor de ene persoonlijkheid en een geheugentest voor de andere. Geheugenprestaties werden vergeleken met prestaties van normale proefpersonen, waarvan de helft gewoon zijn best moest doen en de andere helft amnesie moest voorwenden. Op een van de taken bleken normale proefpersonen geheugenverlies te kunnen simuleren. Het was precies op deze taak dat inter-alter-amnesie optrad. Niet alleen zeiden patiënten dat er geen herinnering was, ook de testuitslag suggereerde amnesie. Echter in de taken die niet vatbaar bleken voor simulatie, zeiden patiënten weliswaar geen herinnering te hebben aan het geleerde, maar er was geen sprake van geen amnesie.
De experimenteel wetenschappelijke resultaten van deze dissertatie kunnen grote impact hebben op tal van praktijkgebieden: - wat te denken van therapeuten die hun behandeling geheel hebben gebaseerd op de aanname dat 'inter- alter-amnesie' bestaat? - wat te denken van de verbanden tussen vergeten seksueel misbruik en inter-alter-amnesie?
- wat te denken van getuige-deskundigen die optreden op grond van hun psychologische expertise inzake inter-alter-amnesie?

Uitreiking PUG-Prijs 2004
3 november 2004, 20:00 uur.
Aula Academiegebouw, Domplein, Utrecht.

Voor nadere informatie over het PUG en de PUG-prijs of voor interviews met de jury-voorzitter of de laureaat kunt u contact opnemen met het PUG-secretariaat:
J. Luijt (06) 42907048 of luijt005@planet.nl