Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-470       |
|                                            |Arnhem|1 november 2004|
|                                            |,     |               |
Gedeputeerde peters brengt gelders standpunt over militaire terreinen opnieuw onder de aandacht in den haag

Op woensdag 3 november a.s. organiseert de Tweede Kamercommissie voor Defensie een RondeTafelconferentie over het Tweede Structuurschema Militaire Terreinen (SMT 2). Deze conferentie wordt georganiseerd ter voorbereiding van de behandeling van het SMT 2 in de Kamercommissie. Gedeputeerde Peters zal hier namens het College van Gedeputeerde Staten aan deelnemen. Gedeputeerde Staten (GS) hebben het standpunt dat zij ernaar blijven streven de overlast van militair oefenen, zowel op de grond als in de lucht, zo veel mogelijk te beperken, zodat de Veluwe voor bewoners, recreatie en natuur aantrekkelijk en leefbaar blijft. Dit wil Gelderland bereiken door nadere afspraken met Defensie te maken over bijvoorbeeld tijden waarop geoefend wordt, in welke gebieden geoefend of gevlogen wordt enzovoort.

Het Tweede Structuurschema Militaire Terreinen bevat de hoofdlijnen van het rijksbeleid voor militaire terreinen en complexen. De hierin vastgelegde besluiten zijn richtinggevend voor het ruimtelijk beleid van provincies en gemeenten. GS van Gelderland hebben in februari 2002 schriftelijk een reactie gestuurd aan de Staatssecretaris van Defensie en hierover bestuurlijk overleg gevoerd in mei 2002. In juni 2004 is deel 2 en 3 van het SMT2 door het kabinet vastgesteld, waarin de inspraakreacties en adviezen verwerkt zijn. De Gelderse opmerkingen en bezwaren zijn echter niet gehonoreerd. Een voor Gelderland belangrijke aanpassing in deel 2 en 3 is dat er als gevolg van de bezuinigingen nog een aantal militaire complexen wordt afgestoten (waaronder Ede-Oost). Daarnaast is aangegeven dat de in Duitsland gelegerde brigade naar Nederland teruggehaald moet worden. Hierdoor komen er op de Veluwe weer een behoorlijk aantal militairen bij. De provincie is van mening dat een mogelijke huisvesting van de NAVO- eenheid op kamp Nieuw-Milligen op gespannen voet staat met de Intentieverklaring Veluwe 2010, die door diverse overheden, waaronder ook Defensie, ondertekend is. Deze huisvesting zal immers leiden tot en toename van de druk op de woningmarkt en tot een toename van de mobiliteit. Samen met de reeds besloten komst van de militairen uit Seedorf naar Ermelo leidt dit tot een niet eerder voorziene intensivering van het militair gebruik. Om desondanks het natuurlijke karakter van het Centraal Veluws Natuurgebied te kunnen handhaven, is compensatie elders noodzakelijk. Voor het herbestemmen van de afgestoten en af te stoten militaire complexen en terreinen in het kader van SMT 2 heeft het Ministerie van Financiën in 2003 aan de provincie gevraagd initiatieven te ontplooien. De provincie is daarmee aan de slag gegaan en probeert de op de Veluwe "groene" vrijkomende complexen een nieuwe passende bestemming te geven, die een positieve bijdrage levert aan doelstellingen op het gebied van natuur, landschap en recreatie. Hiervoor is echter op financieel vlak compensatie vanuit het Rijk nodig.

Procedure
Na de Rondetafelconferentie op 3 november a.s. is er op 8 november het Nota-overleg van de Kamercommissie voor Defensie. Gedeputeerde Peters heeft tijdens deze vergadering 5 minuten spreektijd.