Gemeente Alkmaar


Programmaraad Alkmaar

Persbericht

Alkmaar, 2 november 2004

Arctische burgemeester doopt Alkmaarse website vanuit Canada vlakbij Noordpool

De nieuwe website van de Alkmaarse Programmaraad www.programmaraadalkmaar.nl wordt morgenavond, woensdag 3 november om 21.30 uur gedoopt door burgemeester Peter Clarkson van een plaats in een van de verste uithoeken van onze aarde. Inuvik is met 3400 inwoners naar Nederlandse maatstaven niet groot, maar in arctisch Canada is het de grootste stad boven de Poolcirkel. Vanachter zijn bureau in het gemeentehuis van Inuvik zal hij de openingshandeling verrichten door de homepage van de website van de programmaraad te voorzien van een foto en een korte tekst om 12.30 uur lokale tijd in Inuvik.

Internet verandert de wereld
Met de openingshandeling wil de Alkmaarse programmaraad Alkmaarders erop wijzen dat de wereld één groot dorp wordt dankzij het internet. Om radiostations te ontvangen dienen zich langzamerhand meer manieren aan dan alleen de kabel. Wereldwijd kan makkelijk contact worden gelegd, en door de stereo-installatie aan te sluiten op een computer met internetverbinding kan naar radiostations worden geluisterd van over de hele wereld. Om dit aan te tonen, zal de Programmaraad tijdens de openingshandeling in de Sociëteit aan het Luttik Oudorp via internet afstemmen op het lokale radiostation van Inuvik: CBC Radio Inuvik. Dit zal allemaal live te volgen zijn op Radio Alkmaar Lokaal: de bijeenkomst van de programmaraad is in Alkmaar en omstreken te volgen via de ether op 105.2 FM, en op de kabel op 89.0 FM. Alkmaar Lokaal is ook het achtergrondgeluid op de tv-kabelkrant A9. Tijdens de openingshandeling heeft de programmaraad telefonisch contact met de arctische burgemeester Clarkson.

Speciale banden met Canada
Alkmaar heeft sinds de Tweede Wereldoorlog een speciale band met Canada. In mei 1945 waren het de Canadezen die dit deel van het land stad bevrijdden van het nazi-juk. Daarom hebben we mede aan dit land onze vrijheid te danken waardoor we elk radiostation kunnen ontvangen dat we maar willen of waardoor we naar elke tv-zender kunnen kijken waar we zin in hebben. De stad is de Canadezen nog altijd dankbaar voor de offers die hun land voor onze vrijheid heeft gebracht. Het Canadaplein in het centrum van de stad herinnert de Alkmaarders dagelijks aan de speciale band.

Nieuws over de media en de programmaraad
Via de nieuwe website van de Alkmaarse Programmaraad www.programmaraadalkmaar.nl kunnen Alkmaarders vanaf woensdag 3 november het laatste nieuws uit de mediawereld volgen. Natuurlijk is daar ook alle informatie te vinden over het werk van deze raad die zich jaarlijks buigt over het minimumpakket van radio- en tv-zenders op de Alkmaarse kabel. Bezoekers van de website kunnen en passant tegelijk hun voorkeur voor drie favoriete radio- of televisiezenders invullen. Dit komt voortaan in de plaats van de enquêtes die voorheen in het Alkmaars Weekblad waren te vinden.

Website dankzij subsidie staatssecretaris Van der Laan van Cultuur De website www.programmaraadalkmaar.nl is dankzij subsidie van staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur geleverd door de Stichting Landelijk Steunpunt Programmaraden, beter bekend als www.kabelraden.nl. Zij zorgen ervoor dat het medianieuws dagelijks actueel blijft. De rest van de website wordt onderhouden door de leden van de Alkmaarse Programmaraad zelf. De openbare bijeenkomst van de Alkmaarse programmaraad wordt aanstaande woensdag 3 november 2004 vanaf 19.30 uur gehouden in De Sociëteit, Luttik Oudorp 78 te Alkmaar. Van 19.30 uur tot 21.30 uur ontvangt de programmaraad een aantal radiostations, die een plekje komen bepleiten op de Alkmaarse kabel. Het gaat (onder voorbehoud) om Juize FM, Wild FM, Stichting Reflex, Arrow 90.7 FM, BBC Worldservice, Colorful Radio, Noordzee FM en Radio 10 Gold. Daarna wordt contact gezocht met Arctisch Canada

Inuvik-promotie
Burgemeester Clarkson was vereerd met de uitnodiging van burgemeester Van Rossen van Alkmaar -Kaashoofdstad van de Wereld-. Hij beloofde meteen zijn medewerking aan de opening van de website www.programmaraadalkmaar.nl. Het enige wat hij vroeg als gunst was om Inuvik onder Alkmaarders te promoten als geweldige vakantiebestemming. Inuvik ligt aan het eind van de Dempster Highway, een van de weinige wegen in dit gebied van vele duizenden kilometers lang. Er is gelukkig ook een vliegveld.. Inuvik betekent ´levende plaats in het Inuvialuktun. Inuvik kent in de zomer 56 dagen van 24 uur daglicht (´Midnight Sun´ van eind juni tot medio augustus). In december-januari moet Inuvik het 30 dagen zonder zonlicht doen. De temperatuur schommelt tussen een frisse -56° Celsius in de winter en een aangename +31° Celsius op een gemiddelde zomerdag in juli.

Extra aantrekkelijk wordt een bezoekje in de zomer gemaakt door het Toerist van de Week-programma. Deze actie wordt gesponsord door het lokale bedrijfsleven, die presentjes doneert aan een Toerist van de Week-kadotas. Elke week wordt een willekeurige toerist op straat aangesproken en verblijd met de kadotas. Hun foto komt ook in de lokale krant, The Inuvik Drum. Meer info over de plaats en het schitterende gebied waarin het is gelegen is te verkrijgen via de website http://www.inuvik.ca/ (alleen in het engels).


---