Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
GS geeft EUR 7.000,- aan de Noordelijke Voedselbank 31 oktober 2004

Op woensdag 3 november a.s. opent gedeputeerde Ineke Mulder om 9.00 uur officieel de Noordelijke Voedselbank in Vlagtwedde (Onstwedderweg 20). Tegelijkertijd overhandigt zij symbolisch een subsidiebedrag van EUR 7.000,- uit het provinciale armoedebudget, omdat het project direct een helpende hand biedt aan mensen die onder de armoedegrens leven.

De Noordelijke Voedselbank komt voort uit een landelijk initiatief in Rotterdam. In een groot depot wordt daar voedsel verzameld dat 'over' is. Het gaat om voedsel dat de producent niet meer kan verkopen, vanwege bijvoorbeeld overproductie, verpakkingsfouten of dat het product te dichtbij het verloop van de houdbaarheidsdatum is. Anders zou de producent het voedsel vernietigen, nu komt het terecht bij mensen met een minimaal bestaan. De voedselbank helpt dus niet alleen, maar gaat ook verspilling tegen. Landelijk bereikt 230 miljoen euro aan voedsel de consument niet. Daar tegenover staan 750.000 mensen die beneden de armoedegrens leven, waarvan naar schatting 10 a 13% in de provincie Groningen.

135 gezinnen
Het voedsel in het Rotterdamse depot wordt verdeeld onder de vier vestigingen in Nederland, waar Vlagtwedde er een van is. Vlagtwedde levert nu met zo'n 15 vrijwilligers maandelijks een pakket aan 135 gezinnen. De helft daarvan krijgt ook nog eens wekelijks groente, fruit en brood. Op dit moment zijn er uitgiftepunten in Vlagtwedde, Pekela's, Veendam en Stadskanaal/Musselkanaal en werkt men aan de opening van uitgiftepunten in Groningen, Meppel en Leeuwarden. De Noordelijke Voedselbank wil in de nabije toekomst de hele provincie bestrijken.