Politie Flevoland

Meer dan 20 verdachten aangehouden

Dronten 03-11-2004 - Politie Dronten heeft in de periode van februari tot juli totaal 21 verdachten aangehouden. Dit maakte zij gisterenavond tijdens een ondernemersbijeenkomst bekend. De verdachten worden in verschillende samenstelling verdacht van 71 inbraken en andere zaken. Het gaat onder andere om inbraken in bedrijven, scholen, winkels en woningen in voornamelijk Dronten en omgeving, maar ook in Zwolle en Harderwijk. Toch blijft het aantal inbraken ten opzichte van vorig jaar stijgen. Vermoedelijk worden deze ook gepleegd door inbrekers uit andere steden.

Eind vorig jaar waren er opvallend veel inbraken in Dronten. Reden genoeg om hierop extra te investeren. Dit betekent surveilleren en bedrijven motiveren preventiemaatregelen te nemen. Daarnaast startte Politie Dronten begin dit jaar een onderzoek op. De zaak kwam in een stroomversnelling, toen eerst in februari een aantal inbrekers op heterdaad voor een winkelinbraak aangehouden werden en vervolgens in april een aantal verdachten tijdens een inbraak in een school betrapt werden. Bij huiszoekingen in Dronten en Almere trof de politie een groot aantal ontvreemde computers en onderdelen daarvan aan. Deze werden in beslag genomen en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Meer aanhoudingen
Verder onderzoek bracht de politie op het spoor van nog 16 andere verdachten, voornamelijk uit Dronten. Uit de verklaringen blijkt dat de meeste verdachten elkaar kennen en in wisselende samenstelling inbraken pleegden. In afwachting van de terechtzitting zijn alle verdachten inmiddels heengezonden. De processen-verbaal worden binnenkort naar Justitie gestuurd.

Verdenking
Deze 21 verdachten worden verdacht van betrokkenheid bij 71 zaken. Het betreft voornamelijk inbraken in bedrijven, scholen, winkels en woningen in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Tien inbraken werden elders gepleegd (Almere, Harderwijk, Lelystad en Zwolle). Verder is een aantal vernielingen opgelost.

Waakzaam
Ondanks deze inspanning, blijft het aantal inbraken in Dronten stijgen. De politie vermoedt dat mensen uit andere steden ook in Dronten inbraken plegen. Zo hield zij afgelopen jaar onder andere inbrekers uit Den Haag, Nijmegen en Purmerend aan. Daarom blijft de politie het belang van goede beveiliging en waakzaamheid benadrukken. Voor preventietips kijk op www.politie.nl/flevoland onder Uw Wijk Dronten of vraag de Stichting Beveiliging Bedrijfsterreinen Flevoland om advies.