Provincie Zuid-Holland

Europa

Gebiedsprogramma's

Controle veiligheid ammoniakkoelinstallaties
03 November 2004

Controle veiligheid ammoniakkoelinstallaties

Ammoniakkoelinstallaties komen in de industrie veel voor. Het koelmiddel ammoniak is giftig en een bijtend gas. Ammoniak kan zich bovendien snel verspreiden over een groot oppervlak. Dit kan risico's betekenen voor de omgeving. Omdat externe veiligheid een speerpunt van de provincie is voerden milieu-inspecteurs samen met de Arbeidsinspectie een speciale controle uit. Belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat direct ingrijpen niet nodig is. Wel moeten vier van zeven bedrijven maatregelen nemen.

Doel van deze speciale controle was om beter inzicht te krijgen op de veiligheidssituatie bij ammoniakkoelinstallaties. Bij de zeven bedrijven die onder het bevoegd gezag van de provincie vallen (exclusief het Rijnmondgebied) zijn elf installaties geïnspecteerd. De inhoud van de installaties varieert tussen de 375 en 86.000 kg ammoniak. De inspecteurs gingen na of de vergunningvoorschriften worden nageleefd en of de installaties voldoen aan de norm. Omdat ook de Arbeidsinspectie meeging is niet alleen de externe veiligheid maar ook de arbeidsveiligheid beoordeeld.

Resultaten
De belangrijkste conclusie is dat de overtredingen niet zo ernstig waren dat direct ingrijpen noodzakelijk was. Dit betekende geen verhoogd veiligheidsrisico voor de omgeving. Milieu-inspecteurs constateerden wel dat een belangrijk deel van de installaties niet volledig voldoet aan de norm. Tegen vier van de zeven bedrijven is daarom een handhavingtraject gestart. Verder is geconstateerd dat bij vier van de zeven bedrijven de vergunning niet actueel is. De vergunning moet worden aangepast. Qua arbeidsveiligheid blijken vooral organisatorische en technische maatregelen te ontbreken. Zo waren machinekamers vrij toegankelijk voor onbevoegden, ontbraken instructies en een goede alarmering. Ook waren enkele machinekamers onvoldoende brandwerend en ontbraken opvangbakken onder vaten met ammoniak. Voor alle te nemen maatregelen zijn termijnen aan de bedrijven opgelegd. Na die termijnen zal opnieuw een inspectie volgen.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22

Contact en adres

Veel gestelde vragen

Politiek prikbord
algemeen menu

Over de provincie

Gedeputeerde Staten

Provinciale Staten

Gemeenten

Bestuurlijke zaken