DORCAS HULP NEDERLAND


Dorcas houdt negende nationale voedselactie

Deze week (van 31 oktober tot en met 7 november) staat Nederland in het teken van de negende Nationale Voedselactie voor hulp aan Oost-Europa. De hulporganisatie Dorcas Hulp Nederland houdt in ruim 350 gemeenten voedselinzamelingen. Het streven is het aantal voedselpakketten van vorig jaar, 46.000, te evenaren.

310 Plaatselijke coördinatoren en duizenden vrijwilligers in heel Nederland zijn op dit moment druk bezig met het organiseren van voedselacties in 440 supermarkten en 276 kerken. Op ruim honderd scholen worden tegelijkertijd duizenden rugzakken gevuld met schriften, pennen en ander schoolmateriaal, verzameld tijdens de rugzakactie Kids4kids, dat bestemd is voor kinderen in Oost-Europa.

Het ingezamelde voedsel is bestemd voor de allerarmsten in diverse Oost-Europese landen, zoals Albanië, Roemenië, Rusland en Oekraïne. Met name bejaarden en alleenstaanden hebben het daar erg moeilijk. Ze kunnen nauwelijks rondkomen van hun inkomen. Sommigen hebben een tekort aan goede voeding of hebben zelfs dagenlang helemaal niets te eten. Door het uitdelen van voedselpakketten, veelal in samenwerking met plaatselijke kerken, wil Dorcas deze mensen de winter door helpen. Ze ervaren het pakket als een bemoediging en stellen het zeer op prijs dat mensen in Nederland op deze manier laten weten dat ze niet vergeten worden. Ook gaat een deel van de opbrengst naar zuidelijk Afrika.

De actie vindt steeds meer gehoor in ons land. Met veel enthousiasme zetten de vrijwilligers zich in om zoveel mogelijk gezinnen straks blij te maken. De komende weken worden in regionale sorteercentra de pakketten samengesteld en op pallets geladen. Voornamelijk vanuit de regio's gaan de vrachtwagens naar Oost-Europa. Nog in december worden de eerste 20.000 voedselpakketten vervoerd. Naast de pakketten behoren kleding en dekens tot de standaardlading van de vrachtwagens. De twintig trucks leggen daarbij ruim 78.000 kilometer af om de goederen op de plaatsen van bestemming te krijgen.

Een voedselpakket is in nauw overleg met de veldkantoren en de douane van de verschillende landen samengesteld en bestaat uit houdbare producten: droge soep, droge kruidenmix, brinta, theebiscuit, vruchtensap, zonnebloemolie, groenten, witte of bruine bonen en vruchten in blik, rijst, cacao, suiker, thee, macaroni, (jodiumhoudend) zout, pindakaas of jam, kaarsen, tandenborstels en tandpasta.

Giften voor de distributiekosten zijn van harte welkom en kunnen worden overgemaakt op giro 222 van Dorcas Hulp Nederland, o.v.v. Nationale Voedselactie 2004.