Raad voor de Transportveiligheid


Persbericht 3 NOVEMBER 2004

Mr. Pieter van Vollenhoven (Raad voor de Transportveiligheid) Overheid moet veiligheidsregie op zich nemen

Samen werken aan veiligheid is de sleutel tot een veiliger samenleving. Die samenwerking heeft echter wel een goede regisseur nodig de centrale overheid, in het bijzonder de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zou die rol op zich moeten nemen. Dat betoogde mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid en beoogd voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, woensdag tijdens een Expertmeeting 'Sleutel tot Veiligheid' in Apeldoorn.

Sinds de jaren '80 is in Nederland de veiligheidsfilosofie in zoverre veranderd dat veiligheid niet meer wordt gezien als een verantwoordelijkheid van de overheid alleen, maar als een taak van de samenleving in zijn totaliteit: 'Samen werken aan veiligheid'. Deze verandering werd ingegeven door het feit dat de overheid in een gecompliceerde samenleving de veiligheidstaken niet meer alleen aankon. Samenwerken aan veiligheid is dan een logische conclusie. Echter, zo stelde de heer van Vollenhoven, een dergelijke samenwerking laat zich alleen realiseren onder een heldere regie van de overheid.

Aan die regie heeft het echter veelal ontbroken. Voor de veiligheid in onze samenleving is het welslagen van de regiefunctie van de overheid voor de nabije toekomst van het grootste belang, aldus de heer Van Vollenhoven. Gemeenten kunnen daarbij in de dagelijkse praktijk een hoofdrol spelen, maar de uiteindelijke regie zal in handen moeten liggen van de centrale overheid, die de resultaten van het gemeentelijke veiligheidsbeleid kritisch moet volgen en, zo nodig, bijsturen.