VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 3 november 2004

Kabinet gooit deur dicht voor concurrentie in nieuwbouw

Vorige week heeft minister Dekker van VROM in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het kabinet geen maatregelen zal nemen om concurrentie op de bouwplaats te bevorderen. Vereniging Eigen Huis betreurt dit ten zeerste. Al jarenlang pleit Vereniging Eigen Huis voor meer concurrentie op de grondmarkt. Concurrentie leidt immers tot lagere prijzen voor nieuwbouwwoningen met een betere kwaliteit.

Hoewel het kabinet erkent dat er te weinig marktwerking is op de bouwplaats, wil zij niet zover gaan om gemeenten te verplichten om grond openbaar aan te besteden voor het bouwen van woningen. Ook het principe dat de eigenaar van de grond (meestal een projectontwikkelaar) automatisch de bouwrechten heeft wil het Kabinet niet verbreken. De huidige situatie blijft daarmee in stand: te dure woningen met een te lage kwaliteit.

Vereniging Eigen Huis constateert dat het Kabinet met haar standpunt afstand neemt van de aanbevelingen in de Nota Grondbeleid uit 2001. De vereniging is van mening dat het realiseren van concurrentie op de grond- en woningbouwmarkt hoge prioriteit moet krijgen en door regelgeving moet worden afgedwongen. Vereniging Eigen Huis heeft de leden van de Tweede Kamercommissies van VROM en Economische Zaken schriftelijk van haar ongenoegen over het kabinetsbeleid op de hoogte gesteld.

Noot voor de redactie,