AutoRai

3-11-2004

Meerjarige inzet van Ford in het Wereld Rally Kampioenschap

Ford Europa heeft vandaag een belangrijke mededeling gedaan over haar deelname aan het Wereld Rally Kampioenschap.

Ford is een vierjarige overeenkomst aangegaan met het in Engeland gevestigde bedrijf van Malcolm Wilson, M-Sport, dat de afgelopen acht jaar het WRC programma van Ford heeft uitgevoerd.

De verbintenis zal er voor zorgen dat Ford blijvend aanwezig is op het hoogste niveau van de wereldwijde rallysport met de uiterst succesvolle Focus. Ford zal in het seizoen 2005 nog met de huidige Focus RS WRC deelnemen aan het WK Rallies. Een volledig nieuwe Focus RS WRC rallyauto, gebaseerd op de nieuwe Ford Focus die later deze maand in een aantal Europese landen en in februari 2005 in Nederland op de markt zal komen, wordt begin 2 006geïntroduceerd.

"Wij hebben een uitgebreid en diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de autosport in het algemeen en de betrokkenheid daarbij van Ford," verklaarde Lewis Booth, CEO van Ford Europa. "Onderdeel van ons onderzoek was om een autosportstrategie te ontwikkelen die gestoeld is op ons rallyerfgoed en geïntegreerd is in onze basisactiviteiten.

Ik ben verheugd te kunnen aankondigen dat het belangrijkste nieuws in die strategie is dat Ford gedurende meerdere jaren betrokken zal zijn in het Wereld Rally Kampioenschap. Wij hebben onze langdurige samenwerking met Malcolm Wilson's M-Sport verder verstevigd.

Nieuwe Ford Focus RS WRC
De nieuwe generatie Focus zal een familietraditie hooghouden, waarbij het model sinds 1999 de ruggengraat heeft gevormd van Fords autosportactiviteiten. Met de introductie van de nieuwe Ford Focus in volle gang, gelooft Ford dat deze nu voorziet in een stevige, nieuwe basis voor toekomstige rallyactiviteiten. Ford zal na een uitgebreide ontwikkelingsperiode gedurende 2005, vanaf 2006 een volledig nieuwe Ford Focus RS WRC in het Wereld Kampioenschap Rallies inzetten.

"Ford's langdurige deelname aan het WRC betekent een grote positieve bijdrage aan de sport," verklaarde Jost Capito, directeur van Ford Team RS.

"Ford is betrokken bij de rallysport sinds het Wereld Rally Kampioenschap in het leven werd geroepen," aldus Capito. "De voortzetting van onze deelname aan het WRC is voortreffelijk nieuws voor het kampioenschap en benadrukt hoezeer de sport zich de afgelopen jaren positief heeft ontwikkeld.

"Ons onderzoek leerde dat er een sterke business case bestaat voor Fords voortgaande betrokkenheid. De voorstellen van de FIA om de kosten van deelname aan het WRC terug te brengen middels herziening van de reglementen, hebben ons overtuigd om meerdere jaren door te gaan. Hoewel het exacte karakter van die herzieningen nog afgerond moet worden, heet ik deze maatregelen van harte welkom. Wij kijken bij Ford uit naar de samenwerking met de FIA en de andere fabrikanten om de sport zo kostenefficiënt mogelijk te maken.

"Sinds 1997 hebben wij nauw samengewerkt met M-Sport om een top rallyteam neer te zetten dat opereert vanuit het Dovenby Hall bedrijf van Malcolm Wilson en dat van absoluut wereldniveau is. Wij geloven dat de infrastructuur voor ons nu volledig operationeel is om verder te gaan en een team op te bouwen dat in staat is om Ford wereldtitels te bezorgen, voegde hij er aan toe.

Verstevigd partnerschap met M-Sport
De overeenkomst van Ford, met een looptijd van vier jaar, versterkt de relatie met M-Sport aanzienlijk. Malcolm Wilson: "Deze samenwerking is prachtig nieuws voor zowel Ford als M-Sport en is de uiteindelijke bekroning van veel inspanningen door veel mensen van onze beide organisaties. Ik wil Ford bedanken voor het vertrouwen dat ze hebben getoond in M-Sport door onze samenwerking voort te zetten voor de komende vier jaar. Ik wil ook uitdrukking geven aan mijn dankbaarheid jegens mijn team in Dovenby Hall, dat gedurende de afgelopen acht jaar zoveel inspanningen heeft gepleegd en enthousiasme aan de dag heeft gelegd met betrekking tot het rallyprogramma.

"Een programma van vier jaar stelt ons in staat om de nieuwe Ford Focus te ontwikkelen tot een kanshebber op WRC successen. De ontwikkeling van de nieuwe auto zal onmiddellijk beginnen en zal naast ons bestaande WRC programma worden uitgevoerd. Wij hebben vanaf nu 14 maanden tot de openingsronde van het 2006 seizoen dus is het tijdpad voor ons bepaald om naar toe te werken.

"Wij hebben een uiterst krachtige structuur in Dovenby Hall, zowel qua ervaren personeel als faciliteiten, sinds M-Sport eind1996 de verantwoordelijkheid op zich nam voor het rallyprogramma. Daarvan zullen wij gebruikmaken om voor 2006 een winnende auto te ontwikkelen. Terwijl wij de hoge standaard zullen blijven handhaven die wij onszelf vanaf 2004 hebben opgelegd met de huidige Focus RS WRC," besluit Wilson.