AutoRai

3-11-2004

Meer dan 15 miljoen Audis in 40 jaar

In de afgelopen decennia heeft Audi AG meer dan 15 miljoen Audis geproduceerd. Ruim 10,5 miljoen daarvan rolden van de band in thuishaven Ingolstadt, meer dan 4 miljoen werden geproduceerd in Neckarsulm (vanaf 1970) en ongeveer 500.000 kwamen van de andere productiefaciliteiten.

In de rijke historie van Audi AG is de periode tussen 1964 en 1966 een van de belangrijkste. Volkswagen AG kocht toentertijd Auto Union GmbH stap voor stap van Daimler-Benz. De transactie veranderde echter niet alleen de structuur van het bedrijf. Tegelijk met de overgang van de tweetakt DKWs naar het voor het eerst ontwikkelde viertaktmodel - de Audi 72 van 1965 - veranderde ook de merknaam van de autos. Vanaf dat moment heetten ze eenvoudigweg Audi.

De 44 autos die in de vorm van het Audi-logo op het plein in het Audi-forum staan (zie foto) vertegenwoordigen 40 jaar geschiedenis van Audi AG. Als tijdcapsules trekken ze cirkels door de Audi-historie: de witte Audi 72 staat voor het allereerste begin. Daarvan zijn er slechts 15.768 stuks gebouwd.

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd alles anders. Audi 100 en Audi 80 heetten de succesnummers van dat tijdperk. Ook de Audi 50 schreef geschiedenis. In Duitsland was dit de eerste compacte auto. Tot 1978 rolden er meer dan 180.000 exemplaren van de Audi 50 van de band. In de jaren tachtig raakte het merk in een stroomversnelling. Hiervoor zorgde onder meer de Audi quattro. Dit was de eerste in serie geproduceerde autos met permanente vierwielaandrijving. Het model oogstte talrijke successen in de autosport.

Audi presenteerde veel nieuwe modellen in de negentiger jaren. Met de A8 veroverde het merk van de vier ringen de topklasse, de A3 zette nieuwe maatstaven in de compacte klasse en de Audi TT Coupé en Roadster waren de belichaming van lifestyle in de autowereld. In dezelfde periode heeft het merk met het innovatieve Audi Space Frame de basis voor het huidige succes gezet. De A2 onderstreepte in 2000 de kennis die Audi zich op het gebied van serieproductie met aluminium had eigengemaakt.

Audi is het nieuwe millennium dynamisch gestart. De A4 Cabriolet, de allroad quattro, de RS4 en de RS6 zetten nieuwe maatstaven. Na de Audi A8, de S4 Cabriolet, de A6 en de A3 Sportback completeert de nieuwe A4 de komende maand het modellenvuurwerk voor 2004.

Wat in 1965 met de Audi 72 en een productie van 15.678 exemplaren begon, heeft zich uitgebreid tot een succesverhaal met vier ringen en wereldwijd meer dan 15 miljoen geproduceerde en verkochte autos.