Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

Utrecht, 2 november 2004

'Recht®hand'
Een tentoonstelling over de Rechten van het Kind.

COS Utrecht organiseert van maandag 1 november tot dinsdag 30 november de tentoonstelling 'Recht®hand' in het stadhuis van Utrecht. Dit is een eigentijdse, unieke en interactieve tentoonstelling voor kinderen. De tentoonstelling laat zien wat verschillende kinderrechten inhouden en hoe het met deze rechten gesteld is in de wereld. De heer mr. L.J. Verhulst, wethouder voor o.a. Onderwijs en Internationale Samenwerking, opent donderdag 4 november om 10.30 uur deze tentoonstelling.

De tentoonstelling 'Recht®hand' is ontwikkeld in samenwerking met diverse migranten- en ontwikkelingsorganisaties. Deze organisaties hebben veel kennis over de landen waar hun projecten lopen en kiezen vaak een positieve invalshoek in hun ontwikkelingsprojecten. Deze positieve invalshoek geeft de tentoonstelling een uniek karakter. De tentoonstelling is eveneens bijzonder door de interactieve opbouw van de panelen. De kinderen moeten bij elk paneel 'iets doen' voordat ze verder kunnen.

De rode draad van de tentoonstelling is een hand. De kinderen geven door middel van opdrachten hun eigen invulling aan een 'papieren hand'. Dertien verschillende kinderrechten worden op een manier behandeld die goed aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Iedereen maakt zo een eigen unieke 'recht®hand'.

De tentoonstelling is gemaakt voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Groepen 7 en 8 van basisscholen in de provincie Utrecht kunnen de tentoonstelling onder begeleiding van COS Utrecht bezoeken gedurende de openingstijden van het stadhuis. Het is mogelijk om lesmateriaal van COS Utrecht als voorbereiding te gebruiken. Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht bij COS Utrecht, telefoonnummer: 030 2311094.

Dit project is een samenwerkingsproject van COS Utrecht en Plan Nederland.

Het programma van de opening op donderdag 4 november ziet er als volgt uit:

9.50 - 10.00 uur: Aankomst kinderen van basisschool De Fakkel (wereldschool) met muziek uit Nepal
10.00 - 10.05 uur: Welkomstwoord door COS Utrecht
10.00 - 10.15 uur: Fotopresentatie over straatkinderen in de Filippijnen door Stichting Kalinga 10.15 - 10.30 uur: Kinderverhaal/legende uit Nepal door Stichting Nepal Development Acadamy 10.30 - 10.35 uur: Opening Wethouder Verhulst
10.35 - 11.00 uur: Kinderen maken met Wethouder Verhulst een aantal opdrachten bij de tentoonstelling en vullen antwoorden in op hun eigen unieke papieren 'hand'. 11.00 - 11.30 uur: Kinderen maken de opdrachten af.


---



Gemeente Utrecht