Time : 10:51:21 AM
Date : Wednesday, November 03, 2004
Sender Name: Bureau fédéral du Plan

Europese onderzoekers bestuderen de productiviteit

Het Federaal Planbureau (FPB) maakt deel uit van een consortium van Europese onderzoeksinstellingen, die op vraag van de Europese Commissie de analyse van de productiviteit in de Europese Unie zal analyseren. Binnen dat consortium zal het FPB
de Belgische productiviteitsmetingen ontwikkelen en ander onderzoek op het vlak van productiviteit, technologie, arbeidsmarkt, enz. verrichten. Voor dit project, dat de naam EUKLEMS kreeg, heeft de Europese Commissie een budget van 5 miljoen euro uitgetrokken.

Naar een betere evaluatie van de doelstellingen van Lissabon

De Europese Commissie wil een betere evaluatie van de doelstellingen, die in het kader van de Lissabon-agenda door de EU werden vastgelegd.

Volgens die agenda moesten de lidstaten een reeks structurele hervormingen doorvoeren om van de EU de meest dynamische en meest concurrentiële economie van de wereld te maken. Maar tot op de dag van vandaag bestaan er nog geen afdoende metingen van de productiviteitsontwikkeling. Daar de verbetering van de productiviteit één van de doelstellingen van de agenda is, zijn dergelijke metingen cruciaal.

De productiviteit meten

Het EUKLEMS-project heeft tot doel voor elke lidstaat (en ook voor de Verenigde Staten en Japan) sectorale productiviteitsmetingen te ontwikkelen en de oorzaken van de verschillen tussen de landen te analyseren. Op die manier wordt het gemakkelijker om bepaalde kenmerken vast te stellen: zoals bijvoorbeeld, welke bedrijfstakken in elke lidstaat hebben een concurrentieel voordeel ten opzichte van de andere of in welke mate kan een groei van de onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven (R&D) de groei stimuleren.

Het project wil ook de statistische diensten helpen bij de ontwikkeling van productiviteitsmetigen, en dat gedurende de hele periode dat het onderzoek loopt. Het consortium zal eveneens samenwerken met onderzoeksinstellingen van buiten Europa, die gelijkaardig onderzoek verrichten, zoals bijvoorbeeld de Harvard universiteit (US) en de universiteit van Keio (Japan). Dat zou er moeten voor zorgen dat de productiviteitsmetingen op wereldvlak beter vergelijkbaar worden.

Dankzij zijn reputatie op dat gebied, met name verworven via zijn werkzaamheden op het vlak van de economische en sociale weerslag van de informatie- en communicatietechnologie, is het Federaal Planbureau toegetreden tot de groep van 14 onderzoeksinstellingen uit 10 Europese landen. Het project loopt 3 jaar en wordt gefinancierd door het Zesde Kaderprogramma van de Europese Commissie.

Meer informatie

Dr. C. Kegels,
Federaal Planbureau
ck@plan.be

+32 2 507 74 30
Prof. Dr. B. van Ark,
University of Groningen
(co-ordinating institute)
h.h.van.ark@eco.rug.nl

+31 50 363 3674;

http://www.euklems.net