Gemeente Nijmegen

persbericht Datum Nummer persbericht 3 november 2004 c094

Jeugdmonitor schetst positief beeld Nijmeegse jeugd

Het gaat goed met de Nijmeegse jeugd. Dat is de belangrijkste conclusie van de Jeugdmonitor 2003 die om de vier jaar wordt gehouden onder Nijmeegse jeugd tussen de 10 en 18 jaar.

Ongeveer 1600 Nijmeegse jongeren hebben informatie gegeven over hun leefwerelden, vrijetijdsbesteding, welbevinden, risicogedrag en wensen. Zo kregen ze vragen voorgelegd over hun buurt, wijk, school, de situatie thuis, vrije tijd, uitgaan, cultuur en sport. Er zijn 2000 jongeren gevraagd hun medewerking aan de Jeugdmonitor te verlenen. Uiteindelijk hebben 1600 Nijmeegse jeugdigen de vragenlijst ingevuld. In vergelijking met de eerste Jeugdmonitor in 1999 zijn er zowel positieve als negatieve ontwikkelingen te zien. Enkele voorbeelden:

Positief: * Het aandeel jongeren dat de woonbuurt prettig vindt, is gestegen van 75% naar 81%. * Er is een afname van het aantal rokende jongeren, van 19% naar 13%. * Het aandeel 12-18-jarigen dat vindt dat hun school te weinig doet aan het voorkomen van pesten is fors gedaald, van 25%-10%. * Het aantal jongeren dat aangeeft in 1 jaar tijd minimaal vijf strafbare feiten gepleegd te hebben is gedaald van 9% naar 6%. * In 2003 zijn minder 12-18-jarigen werkeloos of zonder schoolopleiding. Dit percentage is in vergelijking met 1999 gezakt van 2,9 naar 0,8%.

Negatief: * Het aandeel 12-18-jarigen dat zich vaak onveilig voelt is toegenomen van 7% naar 13%, terwijl het percentage slachtoffers van een delict onveranderd is. * Er is een stijging van het percentage 10-11-jarigen dat wel eens alcohol gebruikt van 4,5% naar 13%. * Er is een afname van het percentage 12-18-jarigen dat in de vrije tijd meer keer per week boeken leest van 36% naar 29%.

Flankerend onderzoek GGD Door de GGD is, in samenspraak met de gemeenten in de regio Nijmegen, een E-MOVO (Electronische Monitoring en Voorlichting) onderzoek gehouden in de stad en regio. Dit onderzoek is vooral gericht op gezondheid en welbevinden van jongeren en vond plaats in de klassen 2 en 4 van het middelbaar onderwijs. Een beperkt deel van de vragen is zowel in E-MOVO als in de Jeugdmonitor gesteld. Deze geven vaak dezelfde uitkomsten. In Nijmegen is het oordeel van de jeugd over de buurt en over jongerenplekken in de eigen buurt wat negatiever dan in de regio Nijmegen en Oost Nederland. Een aantal aspecten van psychisch welbevinden zijn voor Nijmegen ongunstiger. De Nijmeegse jeugd gaat verstandiger om met roken en drinken van alcohol. Opvallend is dat de Nijmeegse jeugd niet meer drugs gebruikt dan in de regiogemeenten. In de gehele regio Nijmegen vrijt de jeugd onveiliger, terwijl de jeugd in de regio Nijmegen ook seksueel actiever is dan in Oost Nederland.

Beleid na monitoring 1999 Het is niet duidelijk of de positieve uitkomsten van de Jeugdmonitor een gevolg zijn van het daarop gerichte (gemeentelijk) beleid. Daarvoor is een effectmeting noodzakelijk. De gemeente heeft de afgelopen jaren samen met de partners in jeugdbeleid wel maatregelen uitgevoerd, die als doelstelling hebben het verbeteren van de leefsituatie van de Nijmeegse jeugd. Een aantal voorbeelden: - experimenten in Dukenburg en Lindenholt voor een sluitende signalering en verwijzing van de 0-4-jarigen, - bestrijding voortijdig schoolverlaten, - versterking van de open wijkscholen met o.a. forse uitbreiding activiteitenpakket, - meer en betere opvoedingsondersteuning van ouders, - meer en betere speel-, spel- en sportvoorzieningen, - uitbreiding jongerenaccommodatie, met name in de wijkcentra, De voorbereidingen zijn gestart voor nieuw jeugdbeleid voor 2005-2009. De resultaten van de Jeugdmonitor en E-MOVO worden hiervoor gebruikt. Voor de pers zijn de onderzoeken verkrijgbaar bij persvoorlichting. Voor het publiek zijn ze te vinden op nijmegen.nl en het Open Huis.

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen


Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380