Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg...

Op 21 oktober heeft (CGOP-)overleg tussen de politiebonden en de minister van binnenlandse zaken plaatsgevonden. Namens de ACP heeft Gerrit van de Kamp aan het overleg deelgenomen. Op dit moment zijn er belangrijke openingen gemaakt op de volgende dossiers:

Nieuwe uniform

De uitkomsten van de tweede draagproef zijn overhandigd. De resultaten zullen onderdeel uitmaken van de (afrondende) onderhandelingen op 11 november in het formeel overleg. De Politievakorganisatie ACP zal de dan nog overgebleven eisen inbrengen. Het gaat hierbij onder andere om de cap als vervanger van de pet en de parka als vervanger van de lederen jacker. De uitstraling van de cap (wijst op weinig gezag en) is een belangrijk knelpunt. Verder vinden leden dat de lederen jacker moet blijven (veiligheid en comfort). Ook zullen knelpunten zoals het schoeisel en afspraken over onderhoud en vervanging nog aan de orde komen tijdens het formeel overleg in november.

Veiligheidsvesten

De laatste details over de normering van de veiligheidsvesten zullen in november afgerond c.q. bekend zijn. De normering zal vervolgens landelijk vastgesteld worden waarna tot aanbesteding en uitreiking aan medewerkers overgegaan kan worden.

RTGP

De huidige Regeling Toetsing Geweldbeheersing Politie (RTGP) eindigt op 1 januari 2005. Minister Remkes heeft een voorstel ingediend om vanaf die datum de huidige regeling definitief te maken. De Politievakorganisatie ACP vindt dat het halen van de toets geen uitgangpunt mag zijn. Voor de veiligheid van politiemensen én de burger is het van belang dat de beroepsvaardigheden een automatisme vormen op het moment dat hiervan gebruik moet worden gemaakt. Hiervoor is veel meer training nodig dan voor het halen van alleen de toets. Ook is ingebracht dat het trainen in specifieke groepen en/of systemen van groot belang is. Zie voor uitgebreidere informatie over de RTGP het artikel in het Politiebericht van november aanstaande.

Wil je reageren? Klik hier en stuur ons jouw mening per e-mail.