Gemeente Den Haag

november 2004
Wildplassen verder aangepakt (2 november)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft, op voorstel van wethouder Stolte, besloten om structurele voorzieningen te plaatsen tegen het wildplassen in de binnenstad in de vorm van "verzinkbare plaszuilen", de zogeheten Urilift.
De Urilift zal een aantal mobiele plaskruizen in het Centrum en Scheveningen vervangen.

Effectief
In april 2002 is begonnen met de plaatsing van een aantal mobiele plaskruizen. De mobiele plaskruizen bleken een effectief middel te zijn in de strijd tegen de overlast van het wildplassen. De -nu te introduceren- verzinkbare plaszuil is overdag verzonken in de grond en komt 's avonds bovengronds. Daardoor is de verzinkbare roestvrijstalen plaszuil goed inpasbaar in de openbare ruimte. Een groot voordeel van de verzinkbare plaszuilen is dat zij, net zoals de mobiele plaskruizen, gratis zijn en dat er drie mensen tegelijk van gebruik kunnen maken. In totaal komen er vijf verzinkbare plaszuilen. Het project is mede mogelijk gemaakt door o.a. een bijdrage van het project Binnenstad Buitengewoon Schoon en een bijdrage van de Europese Unie.

Waar?
Voor de binnenstad is dat op het Kerkplein (twee stuks), de Grote Markt en het Buitenhof, voor Scheveningen is dat in de Zwolsestraat (hoek Alkmaarsestraat). Naast de vijf verzinkbare plaszuilen, worden in totaal zes mobiele plaskruizen worden geplaatst op het Plein, de Strandweg (vier stuks) en het Palaceplein.

Wanneer?
Vanaf het voorjaar 2005 zullen de Urilifts op dezelfde tijden als de mobiele plaskruizen voor gebruik boven de grond staan. In de binnenstad gedurende het gehele jaar op vrijdag- en zaterdagavond en
-nacht. In Scheveningen van 1 april tot 1 november op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond en -nacht. Daarnaast kunnen de verzinkbare plaszuilen ook ingezet worden tijdens evenementen.