Gemeente Den Haag

november 2004
Meerjarig huisvestingsplan voor scholen in Haagse Hout (3 november)

Het Maerlant Lyceum kan twee nieuwe gymzalen bouwen, die ook de omliggende basisscholen gaan gebruiken en Montessorischool Waalsdorp aan de Utenbroekestraat komt in aanmerking voor nieuwbouw. Deze en andere plannen staan in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) Onderwijs voor stadsdeel Haagse Hout. Dit plan bevat voorstellen om de huisvesting voor het primair- en voortgezet onderwijs in het stadsdeel zo efficiënt mogelijk te organiseren. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft het plan goedgekeurd en legt het voor aan de raadscommissie voor Onderwijs, Sociale Zaken, Cultuur en Integratie.

Onderwijswethouder Pierre Heijnen: "De forse investeringen in onderwijshuisvesting zijn hard nodig, omdat de kwaliteit van het onderwijs van belang is voor de toekomst van onze stad. Slechte schoolgebouwen dragen niet bij aan de kwaliteit van het onderwijs en de motivatie en goed gedrag van leerlingen. Goed onderwijs moet in moderne, goede gebouwen plaatsvinden. De plannen per stadsdeel leiden er toe dat die huisvesting zo efficiënt mogelijk tot stand komt. IHP Haagse Hout is nu het vierde plan; de vaart zit er goed in".

Voor een aantal scholen wordt in het plan voorgesteld vervangende nieuwbouw te realiseren of onderzoek te doen naar de mogelijkheden van nieuwbouw. Dit geldt bijvoorbeeld voor de basisscholen Schoolvereniging Wolters (Utenbroekestraat 2), Benoordenhout (Dreibholtzstraat 2-4), Waalse Louise de Coligny (Ametisthorst 421) en De Leeuwerikhoeve (Walenburg 25). De laatstgenoemde scholen kunnen mogelijk naar gezamenlijke nieuwbouw aan de Amthisthorst. Ook voor de VMBO-vestiging van de ESLOO-scholengroep St. Paul wordt vervangende nieuwbouw voorgesteld op de huidige locatie aan Isabellaland. De school mag volgens regionale afspraken groeien van tweehonderd naar maximaal vierhonderd leerlingen.

Voor de rooms-katholieke basisschool St. Paschalis, Bisschopsstraat 3, is al een nieuw schoolgebouw gerealiseerd. Dit gebouw is in september 2004 in gebruik genomen. Bij deze school is ook een kindercentrum gerealiseerd.

In het plan wordt voorgesteld de locatie van de speciale school voor basisonderwijs Merlijn aan de Amalia van Solmsstraat op te heffen. De leerlingen en leraren verhuizen dan naar het hoofdgebouw in stadsdeel Laak. Onderzocht wordt welke functie het gebouw aan de Amalia van Solmsstraat daarna krijgt.

Voor de afdelingen voortgezet speciaal onderwijs van de Bernardusschool en de in het stadsdeel Loosduinen gevestigde Inspecteur S. de Vriesschool wordt voorgesteld één gezamenlijke nieuwbouwlocatie te realiseren. Als mogelijke optie wordt genoemd de op termijn vrijkomende locatie van The International School of the Hague aan de Theo Mann Bouwmeesterlaan. Deze internationale school krijgt een nieuw gebouw in Ockenburgh/Loosduinen. In verband met de grootte van de kavel moet nog worden onderzocht of huisvesting van andere functies op die locatie mogelijk is. In de ruimte die vrij komt op de Bernardusschool en de Inspecteur S. de Vriesschool kan extra speciaal onderwijs worden gehuisvest.

In het kader van de verantwoordelijkheid die de gemeente heeft voor de huisvesting van scholen voor primair- en voortgezet onderwijs, streeft zij ernaar om het onderwijs per stadsdeel zo veel mogelijk op maat te huisvesten. Daarom worden voor alle stadsdelen IHP's opgesteld. De ontwikkeling van deze plannen gaat in overleg met betrokken gemeentelijke diensten ook de schoolbesturen en andere betrokkenen. IHP's zijn meerjarenplannen, die onder meer gericht zijn op verbetering van de kwaliteit van het gebouwenbestand, het oplossen van ruimtetekort, het wegwerken van leegstand, het verbeteren van de functionaliteit en een goede spreiding van de schoolgebouwen over het stadsdeel. Het IHP Haagse Hout is de vierde in een reeks. Voor de stadsdelen Escamp, Centrum en Scheveningen zijn al dergelijke plannen gemaakt, die nu worden uitgevoerd.