Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Geen groepen mensen veroordelen na moord

3 november 2004

Het kabinet vraagt iedereen de rust te bewaren na de 'brute moord' op de filmmaker Theo van Gogh. In een brief aan de Tweede Kamer vragen de ministers Donner en Remkes de samenleving om waardig te reageren. Remkes (BZK) en Donner (Justitie) reageren in de brief aan de Kamer met afschuw op de moord op Theo van Gogh. Ze wijzen erop dat Van Gogh het recht van vrijheid van meningsuiting verdedigde, voor zichzelf en voor zijn tegenstanders.
---

De vrijheid van debat is volgens het kabinet een absolute voorwaarde in een rechtstaat: 'Het is het kabinet een schrikbeeld dat onze samenleving zou veranderen in een samenleving waarin mensen voor hun leven moeten vrezen als zij uitkomen voor hun mening.'

Omdat nog niet alle feiten rond de moord op Van Gogh bekend zijn, waarschuwt het kabinet voor het te vroeg trekken van conclusies: 'Onze reactie op deze daad mag niet zijn dat wij groepen van mensen veroordelen vanwege deze brute moord. Daarom doet het kabinet een dringend beroep op de samenleving waardig te reageren.'

Feiten
In de brief aan de Kamer beschrijven de ministers de nu bekende feiten rond de aanval op Van Gogh en de manier waarop hij de afgelopen periode werd beveiligd.

De aangehouden verdachte van de moord is een 26-jarige man die geboren is in Amsterdam. Hij heeft de Nederlandse en de Marokkaanse nationaliteit. Er wordt onderzocht wat de mogelijke motieven van de verdachte zijn en of hij alleen handelde dan wel hulp heeft gehad van anderen.

De verdachte is de afgelopen tijd zijdelings in beeld geweest bij onderzoeken door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) naar andere personen. Maar volgens de ministers gaf 'de daaruit beschikbare informatie geen aanleiding te veronderstellen dat hij voorbereidingen trof voor gewelddadige acties.'

De ministers houden er, op basis van wat nu bekend is, rekening mee dat de verdachte handelde 'vanuit radicaal islamitische overtuiging'.

Maatschappelijke gevolgen Het kabinet wil voorkomen dat als reactie op de moord bevolkingsgroepen in Nederland tegenover elkaar komen te staan. Daarom heeft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) dinsdagmiddag overlegd met minderheden- en moslimorganisaties.

Aan het eind van deze bijeenkomst deden de organisaties en de minister een gezamenlijke oproep aan de Nederlandse samenleving om met elkaar de strijd aan te binden tegen radicalisering en geweld.