Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 3 november 2004

Nederlands Architectuurinstituut haalt tekeningen uit Kiev

Na maanden van onderhandelen met de plaatselijke autoriteiten zijn de schatten van Kiev in Rotterdam aangekomen. Het gaat niet om religieuze iconen of schilderijen, maar om tekeningen van de socialistische paradestraten. Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) is er vandaag in geslaagd om ruim twintig unieke ontwerpschetsen en tekeningen uit Kiev naar Nederland te halen. Het is de eerste keer dat de tekeningen buiten de Oekraïne worden tentoongesteld. Het gaat om ontwerpschetsen van de Khreschatyk, een door de Sovjets in de jaren veertig en vijftig aangelegde 'paradestraat', bedoeld voor optochten en manifestaties. Een curator van het NAi ontdekte de tekeningen tijdens een studiereis naar Kiev.

Na een korte restauratie wordt een aantal tekeningen ingelijst en geplaatst in de tentoonstelling 'Collage Europa'. Deze tentoonstelling over Oost-Europese architectuur en stedenbouw is afgelopen zaterdag geopend in het NAi. Het gaat om verschillende ontwerpen die vanaf circa 1946 zijn gemaakt voor de Khreschatyk. Voor deze straat, een zogenaamde magistrale, werden verschillende ontwerpen gemaakt die stuk voor stuk bol staan van de socialistische heroïek en symboliek. De tekeningen verkeren, op een aantal na, in bijzonder goede staat. Met de aankomst van de tekeningen en het passeren van de douane op Schiphol kwam er donderdag een einde aan het moeizame en lange proces om de tekeningen naar Nederland te krijgen. Het Oekraïense archief dat de tekeningen in bezit heeft, beschikte niet over een exportvergunning en deed de nodige moeite om de Oekraïense autoriteiten te overtuigen om de tekeningen op korte termijn naar Nederland te kunnen transporteren. Volgens JaapJan Berg van het NAi, die de tekeningen aantrof in Kiev, hebben de tekeningen het land nog niet eerder verlaten. "De betrokken medewerkers waren weliswaar verrast en trots dat wij geïnteresseerd waren in hun materiaal en het cultureel erfgoed van de Oekraïne, maar dat had niet tot gevolg dat de procedure om het hier te krijgen direct in een stroomversnelling raakte. Nadat tot hun was doorgedrongen dat er haast bij was, stuitten zij vervolgens op een grote hoeveelheid bureaucratische regels. Al met al moest het instituut de goedkeuring met bijbehorende documenten en stempels van drie ministeries krijgen. Gelukkig hadden wij een vertegenwoordiger van onze ervaren Nederlandse transporteur ter plaatse en hielpen ook de Nederlandse Ambassade in Kiev en een Oekraïense hoogleraar mee om het proces te versoepelen". De tekeningen zijn zeer binnenkort zien in het NAi.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Edwin Pelser (coördinator), tel 010-4401235
Paul van den Bogaard (perscontacten), tel 010-4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Collage Europa

NAi persbeelden