Provincie Overijssel

IMS uit Almelo wint Overijssel Innovation Award

Integrated Mechanization Solutions (IMS) uit Almelo is de winnaar van de Overijssel Innovation Award. Gedeputeerde Carry Abbenhues van de Provincie Overijssel overhandigde het bedrijf op dinsdag 2 november een geldbedrag van EUR 5.000 en een kunstwerk. Het bedrijf won de prijs voor een geautomatiseerde productielijn voor het maken van producten op microschaal.

Het bedrijf kreeg op 2 november uit handen van gedeputeerde Carry Abbenhues een cheque van 5.000 euro en een kunstwerk van kunstenaar Be Birza aangeboden. De uitreiking, die live te zien was op RTV Oost in het tv-programma Da Vinci, vond plaats op de Universiteit Twente in Enschede.

Al twee keer eerder was IMS genomineerd voor de innovatieprijs. Dit jaar won het bedrijf de felbegeerde titel. De jury was unaniem in haar keuze om de automatisering van productielijnen voor producten op microschaal van IMS uit Almelo uit te roepen tot de winnaar van de Overijssel Innovation Award 2004.

IMS ontwerpt en bouwt machines voor de fijnmechanische, elektronische en medische industrie. Het bedrijf is gespecialiseerd op het gebied van micro-assemblage en het testen daarvan. Productonderdelen worden steeds kleiner, krijgen meer functies en worden complexer, zogenaamde microsysteem componenten. IMS ontwikkelde bijvoorbeeld een machine voor het assembleren van een minimicrofoon die gebruikt wordt in gehoorapparaten. Bij de productie van de minimicrofoon wordt gewerkt met productonderdelen van enkele millimeters. Om het automatisch aanvoeren van kleine productonderdelen in het micro-assemblage proces zo efficiënt mogelijk te maken, heeft IMS daarnaast in samenwerking met de Universiteit Twente en Philips CFT een prototype aanvoersysteem ontwikkeld, het 'advanced part feeder system'. Deze zorgt ervoor dat problemen, die ontstaan bij gebruik van traditionele technieken voor aanvoer van kleine componenten met weinig gewicht, worden opgelost. De innovatie biedt de klant voordelen in termen van kostenreductie en kwaliteitsbeheersing, met name wanneer er in grote hoeveelheden moet worden geproduceerd.

De ingezonden innovatie van IMS oogstte bewondering van de jury door de goede presentatie, de innovativiteit en het bewezen succes van de innovatie. De innovatie van IMS bestaat overigens niet uit één specifiek product, maar uit een aaneenschakeling van innovaties waarmee het bedrijf continu bezig is. Doorslaggevend voor de jury was het bewezen succes van de innovatie. Het bedrijf heeft na de verzelfstandiging vanuit Texas Instruments bewezen dat er een belangrijke markt is op het gebied van productielijnen voor producten op microschaal. IMS heeft haar eigen markt nadrukkelijk weten te verbreden en positioneert zich in een internationale markt. Tenslotte prijst de jury de ondernemerskwaliteit van de directie van IMS. Kortom: IMS is een echte winnaar.

De Overijssel Innovation Award 2004 is een prijs voor díe ondernemer uit Overijssel die aantoonbaar voorop loopt in de technologische ontwikkeling van een product of proces. De prijs is ingesteld door de Provincie Overijssel en Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV), om innovaties in Overijssel te bevorderen.

Inzendingen

Dit jaar waren er opvallend veel inzendingen op het gebied van ICT dienstverlening. En de inzendingen zijn ook uit steeds meer sectoren afkomstig. Net als de voorgaande jaren vindt de jury dat het aantal inzendingen omhoog kan. Vooral de inzendingen uit de regio's Salland en IJssel-Vecht blijven achter, terwijl daar toch zeer innovatieve bedrijven zitten. Volgens de jury presenteren een aantal Overijsselse bedrijven zich goed, maar kan het meer en beter. Ook omdat het andere ondernemers stimuleert om ook meer te investeren in nieuwe ontwikkelingen en activiteiten. Dit is goed voor het bedrijf, voor het kennisniveau in de regio én het schept nieuwe banen.

Genomineerden

Uit alle inzendingen werden eerder dit jaar acht innovaties geselecteerd. De bedrijven en hun innovaties werden in elke aflevering van het populair wetenschappelijke programma Da Vinci op RTV Oost getoond. Genomineerd waren: Alfa & Ariss BV uit Hengelo, Ambroise uit Enschede, Brein BV uit Haaksbergen, Cylpro Automotive Products BV uit Hengelo, High Voltage Potting and Coating BV uit Hengelo, IMS BV uit Almelo, New Learning Nederland BV uit Deventer en XL21 BV uit Enschede.

In haar beoordeling heeft de jury de volgende criteria gehanteerd:

· bewezen succes van de onderneming;

· de technologische en/of commerciële vernieuwing;

· de mate waarin de innovatie probleemoplossend is;

· de kwaliteit van de onderneming;

· de ondernemerskwaliteit.

Bij de beoordeling wogen het bewezen succes van de onderneming en de technologische en/of commerciële vernieuwing het zwaarst. © 2004 Provincie Overijssel