MKB-Nederland

3-11-2004
Hoogleraar Jansen: Rijke aowers kunnen generatieconflict slechten (Persbericht)

Welvarende 65-plussers, met stevige pensioenen, moeten meebetalen aan aow-uitkeringen van minder goed gesitueerde leeftijdsgenoten. Hiermee kan (en moet) de politiek het generatie- en pensioenconflict oplossen. Dit stelt prof. dr. J. Jansen, hoogleraar belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in zijn column in de novembereditie van magazine Ondernemen!

De politiek durft, uit electorale overwegingen, een dergelijke maatregel niet te bespreken. De groep 50- tot 55-jarigen (de babyboomgeneratie) is groot en heeft veel macht. Hierdoor houden ze belangrijke maatschappelijke veranderingen tegen. Tegelijkertijd echter zullen jongeren steeds minder bereid zijn te betalen voor ouderen, zo verwacht Jansen. Deze impasse moet worden doorbroken.

De hoogleraar vindt niet zoals de vakbeweging en de oppositie in de Tweede Kamer stellen, dat het kabinet het pensioenstelsel op een onverantwoorde manier afbreekt. Het afschaffen van de fiscale voordelen van VUT en prepensioen betekent niet dat de opbouw van goede en degelijke pensioenen in gevaar komt.

De volledige column van Jansen is vanaf donderdag te lezen in de digitale editie van Ondernemen! op de website van MKB-Nederland.

Voor meer informatie :
persbericht-jansen.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2004 | Disclaimer |