Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 3-11-2004

Ross: `Pas-65 overbodige kostenpost ouderen'

Staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp van VWS laat geen nieuwe Pas-65 voorraad meer bijdrukken. Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen in Nederland van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. De Pas-65 wordt dan een overbodig document, omdat 65-plussers met hun identiteitsbewijs hun leeftijd kunnen aantonen. De kortingen die de 65-plussers genieten, gelden op grond van hun leeftijd en niet omdat ze een pas bezitten.

Staatssecretaris Ross vindt het onzinnig om ouderen op kosten te jagen met gemeentelijke leges en de kosten voor de pasfoto, terwijl ze dezelfde kortingen ook krijgen op vertoon van hun paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Het besluit heeft geen invloed op de kortingen die mensen kunnen krijgen. Wie al een pas heeft, kan deze blijven gebruiken.

De leges voor de Pas-65 verschillen van gemeente tot gemeente en kunnen oplopen tot 24 euro, exclusief de kosten voor de pasfoto's. Volgend jaar worden ruim 149.000 mensen 65 jaar. Uitgaand van gemiddelde leges van 7 euro plus 7 euro voor pasfoto's, spaart de staatssecretaris deze mensen ruim 2 miljoen euro uit.

Een deel van de bestaande pashouders zal het prettiger of veiliger vinden om hun Pas-65 te tonen dan een identiteitsbewijs. Dat mag, de huidige pashouders kunnen de Pas-65 levenslang blijven gebruiken. Omdat de verstrekking wordt gestopt, zal het aantal pashouders echter na 2005 gestaag afnemen Een voorzichtige schatting houdt het huidige aantal pashouders op ruim anderhalf miljoen ouderen.

De Pas-65 is in de jaren zeventig door het toenmalige Ministerie van CRM geïntroduceerd om de deelname van ouderen aan de samenleving te bevorderen. De Pas-65 trad in werking op 1 december 1975. In die eerste periode kregen ouderen alleen korting op vertoon van hun pas. In 1999 is bepaald dat alle personen van 65 jaar en ouder recht op dezelfde korting hebben. Nu identificatieplicht per 2005 wordt uitgebreid is de pas overbodig. De Pas-65 is immers geen officieel identiteitsbewijs.

Specimen Pas-65