Gemeente Haarlem


3 november 2004
Sector SB / Communicatie

292/2004


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


College kiest voor Integraal Onkruidbeheer

Haarlem heeft de afgelopen jaren te maken met een aanzienlijke overlast van onkruid. De gekozen methodes om het onkruid te bestrijden (borstelen en maaien) waren kostbaar en hebben onvoldoende effect gehad. Ook diverse andere technieken (stomen, heetwater, branden) zijn in de afgelopen jaren uitgeprobeerd, maar voldeden niet. Het college kiest nu voor een integrale aanpak van de onkruidoverlast. Dit omvat de gehele keten van onkruidwerend ontwerpen tot het bestrijden van het onkruid. Voorkomen van onkruid o.a. door zoveel mogelijk vermijden van voegen en kieren en betere toegankelijkheid voor veegapparatuur wordt een belangrijke eis bij ontwerp, reconstructie en reparatie van verhardingen. Voor de bestrijding zijn verschillende technieken en ontwikkelingen onderzocht. Daaruit is gebleken dat de combinatie van een beperkte inzet van chemische middelen met borstelen het beste resultaat oplevert.

Tot 1987 werd in Haarlem en andere gemeenten het onkruid bestreden met chemische middelen. Aan de meeste - inmiddels ook niet meer toegelaten - middelen bleken ernstige milieubezwaren te kleven. Daarom koos Haarlem voor een zo vergaand mogelijk chemievrij onkruidbeheer. Chemievrije onkruidbestrijding is echter veel duurder dan chemische methoden en is veel minder effectief gebleken. Hierdoor en ook door een ontoereikend budget is in de afgelopen jaren een grote achterstand opgebouwd in het onkruidbeheer. Dit is vooral in de woonwijken duidelijk zichtbaar, wat tot veel klachten heeft geleid. Inwoners behandelen zelf stukken bestrating, trottoirs, goten en gevels met allerlei chemische middelen, waarbij een juist gebruik en de milieurisico's veel groter zijn.

Het college vindt de toepassing van chemische middelen (het middel glyfosaat) alleen acceptabel, als dit gebeurt volgens de DOB-methode (Duurzaam Onkruid Beheer) met een goede controle daarop en een jaarlijkse evaluatie. Glyfosaat is uitvoerig gecontroleerd en de toelating is verlengd tot 2012. Bij correct gebruik zijn risico's voor mens en dier verwaarloosbaar. Door de DOB-aanpak wordt de afspoeling naar oppervlaktewater en riolering zeer sterk verminderd en kunnen milieurisico's tot een minimum gereduceerd worden.

Omdat het erg kostbaar zou zijn om de hele stad het hele jaar volstrekt onkruidvrij te krijgen en te houden, heeft het college nu ook streefbeelden voor onkruid op verhardingen vastgesteld.

a) zeer geringe onkruidgroei ter plekke van toeristische trekpleisters in de binnenstad, doorgaande wegen en winkelcentra;
b) geringe onkruidgroei in woonwijken en bedrijfsterreinen; en
c) matige onkruidgroei in het buitengebied.

De streefbeelden geven de mate van onkruid weer dat acceptabel wordt gevonden. De onkruidbestrijding wordt op deze streefbeelden afgestemd. Voor de komende jaren zal voor onkruidbestrijding een bedrag van E 250.000 per jaar worden gereserveerd binnen de bestaande begroting voor verwijderen van het wegafval.

SB/Beleidscoordinatie & Communicatie
Winfried Lindeman, communicatieadviseur
023-5114901
---- --