Gemeente Nijmegen

Tientallen woningen en boten moeten lozing van ongezuiverd water stoppen

Nijmegen reserveert 720.000 euro om een eind te maken aan de lozing van ongezuiverd water in de bodem of op het oppervlaktewater. Tientallen woningen en boten lozen hun afvalwater nog op deze manier. Volgens het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieubeheer moet deze ongezuiverde lozing van water in 2005 stoppen.

Panden
Een deel van de bewuste woningen wordt in 2005 alsnog aangesloten op het openbaar riool. Voor een ander deel is het treffen van een zuiveringsvoorziening op eigen terrein de beste oplossing. Verschillende woningen in de Waalsprong krijgen aansluiting op het riool zodra er riolering is aangelegd voor de nieuwbouwwoningen. Dat gebeurt na 2005. Tot die tijd blijft de huidige situatie gehandhaafd.

Woonboten
De maatregel geldt ook voor woonboten. Voor sommigen is een aansluiting op het gemeentelijke riool mogelijk omdat zij aan een gemeentelijk aanlegsteiger liggen. Een aantal boten in de Waalhaven en t Meertje moet zelf zuiveringsvoorzieningen aan boord treffen.

Kosten
De gemeente neemt een groot deel van de aanlegkosten voor haar rekening. Dit geldt voor de aanlegkosten van een individuele zuiveringsvoorziening op eigen terrein. Kosten voor de aanleg van riolering op eigen terrein naar het gemeenteriool komen voor rekening van de eigenaar. Ook de kosten van de aansluiting van woonboten neemt de gemeente voor het deel op de wal voor zijn rekening. Voorzieningen aan boord moeten de bewoners zelf betalen.

De gemeenteraad behandelt 15 december het voorstel voor de aanpak van de nog niet aangesloten panden en woonboten. Daarna zullen B&W met betrokken eigenaren definitieve afspraken maken over de te kiezen oplossing en de uitvoering daarvan.

Informatiebijeenkomst voor woonboten
Voor de woonbootbewoners van Waalhaven en t Meertje is er op 22 november een informatiebijeenkomst. Naast de gemeente zal ook Rijkswaterstaat aanwezig zijn voor uitleg over het beleid van Rijkswaterstaat en over de mogelijke zuiveringsvoorzieningen aan boord.