ChristenUnie


Reactie op moord Theo van Gogh Woensdag 3 November 2004 - 11:29

André Rouvoet: Dit is afschuwelijk. Wat is er aan de hand in dit land? Als mensen vanwege hun uitspraken even los van de inhoud daarvan hun leven niet meer zeker zijn, is er iets fundamenteel mis. Ik maak me daar grote zorgen over. Opvattingen moet je met opvattingen bestrijden. Niet met geweld.

Het zal niemand verbazen dat we bij de ChristenUnie weinig warme gevoelens hadden over de opvattingen en de stijl van optreden van Theo van Gogh. Ik heb me regelmatig groen en geel aan hem geërgerd. Hij maakte op een heel provocerende manier gebruik van de vrijheid van meningsuiting. Het zou niet eerlijk zijn als ik die ergernis nu niet zou uiten. Hij wist wat hij losmaakte met wat hij schreef. Ik aarzel daarom om me te voegen in het koor dat hem als een held van het vrije woord bezingt. Juist omdat dat zon groot goed is, is het namelijk een eerste vereiste om er een zorgvuldig gebruik van te maken. Van Gogh zocht de grenzen van die zorgvuldigheid bewust op en ging naar eigen zeggen liefst een stap over de grenzen heen.

Het is op een dag als vandaag wel goed om te beseffen dat we in het opkomen voor de vrijheid van meningsuiting niet selectief kunnen zijn. Tolerantie betekent dat je op de bres wilt staan voor de vrijheid van degene met wie je het hartgrondig oneens bent. Echte tolerantie bewijst zich dus met name bij gevoelig liggende zaken en opvattingen van minderheden.

---