FNV

voorjaarsoverleg

Kinderopvang: de baas betaalt mee

Betaal eerlijk mee aan de kinderopvang voor je personeel. Die oproep doen de twee belangrijkste verenigingen van Nederlandse werkgevers aan de Nederlandse bedrijven. De bijdrage moet ook gelden voor naschoolse opvang en openstaan voor zowel vrouwen als mannen.

De oproep komt van de Stichting van de Arbeid, het overlegorgaan van werkgevers en vakbonden. Aanleiding is de nieuwe wet Kinderopvang. Daardoor moeten voortaan beide ouders bij hun werkgever aankloppen voor een bijdrage.

Linda Rigters, beleidsmedewerker FNV: "De grote organisaties van werkgevers zeggen hiermee duidelijk dat alle bedrijven moeten meebetalen aan kinderopvang voor hun personeel. Nu valt 60 procent van de werknemers onder zo'n regeling. Dat moeten er de komende jaren dus veel meer worden."

De wet Kinderopvang gaat in op 1 januari 2005. De wet regelt dat zowel ouders, overheid als werkgevers bijdragen aan de kosten voor kinderopvang. Ouders worden zelf verantwoordelijk voor het contract met de kinderopvanginstelling. Ook moeten ze zelf de tegemoetkoming kinderopvang bij het Rijk en bij hun werkgever aanvragen.

Als de werkgever niet meebetaalt, wordt de kinderopvang duurder. Er is wel tot 2009 nog een compensatieregeling. Voor ouders die samen niet meer dan EUR 45.000 verdienen, blijft die compensatie ook na 2009 bestaan.

Rigters: "Heel veel ouders zijn absoluut niet blij met de nieuwe wet. Ze krijgen er een enorme papierwinkel bij. Omdat wij benieuwd zijn naar hun ervaringen, hebben we een speciaal meldpunt opgezet."

3 november 2003