FNV

voorjaarsoverleg

Nog geen sociaal akkoord met kabinet

Het dagelijks bestuur van de FNV bespreekt vanmiddag met alle vakbondsvoorzitters of het kabinet voldoende bereid is de ingrepen in VUT, prepensioen, WAO en WW te verzachten, zodat het formele overleg kan beginnen. Dat schrij ftFNVe-Magazineop3november2004.

"De vraag die we vanmiddag voorleggen is: denk je dat het gat wat er nu ligt tussen de voorstellen van het kabinet en onze eisen waarvoor we de straat zijn opgegaan in één formeel overleg kan worden overbrugd", licht FNV's vice-voorzitter Agnes Jongerius toe. "Een formeel overleg kan namelijk maar één keer mislukken. Als het klapt, dan kun je niet opnieuw rijkssnuffelaars verwachten."

Een van de pijnpunten is de voorgestelde levensloopregeling. "We hebben acties gevoerd voor behoud van de VUT- en prepensioenregeling, die we destijds zelf hebben afgesloten met de werkgevers", zegt Jongerius.

"Mensen hebben er vroeger loonruimte voor ingeleverd, dus kun je hen niet opnieuw een enorme rekening presenteren om die regeling te behouden. Ik heb geen goed gevoel over dit voorstel van het kabinet."

Premier Balkenende vertrekt vanavond naar Brussel voor een EU-top die 2 dagen duurt. Als de federatieraad vanmiddag toestemt in formeel overleg, zal het niet eerder dan vrijdagavond beginnen.

Intussen gaandegeplandeactiesweldoor.Komendedinsdagworden acties gevoerd in de voeding- en procesindustrie. Werknemers in de bouw volgen woensdag.

3 november 2004
FNV e-Magazine 3 november 2004.htm