Keuringsdienst van waren


Klei verantwoordelijk voor dioxineverontreiniging

Nov 3 2004

Uit onderzoek is gebleken dat de verontreiniging van de melk van een veehouder uit Lelystad met dioxine, is veroorzaakt door mergelklei die wordt gebruikt voor het sorteren van aardappels in de vestiging van McCain in Lelystad. In de door het Rikilt onderzochte klei zijn tot nu toe waarden gevonden tot 910 ng TEQ/kg mergelklei. Dit ligt in lijn van de door McCain zelf gevonden gehalten. McCain heeft uit voorzorg de mergelklei reeds zondag uit het sorteerproces verwijderd.

De volgende maatregelen zijn genomen:


· De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) doet met de hulp van het Rikilt onderzoek naar de consumptieartikelen van McCain Lelystad. Op basis van de huidige gegevens is de voorlopige conclusie dat hier geen normoverschrijdende waarden worden gevonden.


· Op verzoek van de minister van LNV zijn circa 140 bedrijven (varkens, runderen, schapen en/of geiten)geblokkeerd. Dit gebeurt omdat risicobeoordeling door het RIVM aangeeft dat er een risico is voor een verhoogd dioxinegehalte in het vet van de dieren die langdurig gevoed zijn met restproducten van McCain. De bedrijven blijven geblokkeerd in afwachting van verdere onderzoeksresultaten en risicobeoordelingen door de VWA.


· De VWA onderzoekt in nauwe samenwerking met de Algemene Inspectie Dienst de rest van de aardappelverwerkende industrie en de aardappelsorteerbedrijven en neemt kleimonsters. De uitslagen van deze onderzoeken geven aan of het kleiprobleem zich ook buiten de twee vestigingen van McCain uitstrekt.


· Restproducten die in aanraking zijn geweest met mergelklei worden geblokkeerd in afwachting van onderzoek.

Tevens heeft de VWA twee meldingen in het Rapid Alert Systeem (RASFF) van de EU gedaan van het feit dat de klei die McCain gebruikte afkomstig is van een Duits bedrijf.

Hierdoor zal duidelijk worden aan welke bedrijven deze klei ook is geleverd. Ook is gemeld dat twee geëxporteerde runderen afkomstig zijn van een de geblokkeerde bedrijven en dat er door een tussenhandelaar enkele aardappelrestproducten afkomstig van McCain zijn geleverd in Duitsland en in België.

Volgens de RIVM-risicobeoordelingen ten aanzien van melk is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Ten aanzien van gehakt en varkensvlees bestaat er geen volksgezondheidsrisico behalve bij het gedurende meerdere weken dagelijks consumeren van grote hoeveelheden van deze producten. De omvang van dit ernstige incident is inmiddels zodanig dat volgens afspraak de regie overgaat van de VWA naar het ministerie van LNV. De VWA blijft voorbereiden, uitvoeren en onafhankelijk de risico's beoordelen en daarover adviseren.