Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond gematigd enthousiast over overname Getronics 03-11-2004

Afgelopen maandag is bekend geworden dat Getronics PinkRoccade wil overnemen. Dit nieuws kwam als een verrassing. Al langere tijd werd er in diverse media gespeculeerd dat PinkRoccade een interessante overname-kandidaat zou zijn. Dit blijkt nu dus te worden bewaarheid.

Gematigd enthousiast
CNV Dienstenbond is gematigd enthousiast over de overname. Getronics is een internationaal bedrijf onder Nederlands bestuur. CNV Dienstenbond en andere bonden hebben een stevige positie binnen Getronics. In de afgelopen pakweg anderhalf jaar, na het aantreden van een nieuwe Raad van Bestuur, is er binnen Getronics een cultuurverandering geweest en is gebleken dat wij over sociale kwesties goede afspraken kunnen maken.

Consequenties
Daarnaast kan worden geconstateerd dat PinkRoccade en Getronics in Nederland enige overlap hebben (mn. PRINS en ITM). Voor het overige vullen beide bedrijven elkaar aan. Men verwacht in de nieuwe combinatie met minder mensen het werk te kunnen doen. Circa 4% van het gezamenlijk personeelsbestand van PinkRoccade en Getronics in Nederland zal gereduceerd worden. Deze reductie komt naast de reeds eerder aangekondigde reductie van 200 fte ten gevolge van de kanteling van de PinkRoccade-organisatie. Als CNV Dienstenbond wensen wij afspraken te maken over de wijze waarop en voorwaarden waaronder deze reductie plaats gaat vinden. Een percentage van 4% lijkt aan de lage kant, gelet op de eerdergenoemde overlap. Als de reductie via natuurlijk verloop kan gebeuren, hebben wij er niet zoveel problemen mee. Is gedwongen ontslag noodzakelijk, dan zullen we ons sterk maken voor een goed Sociaal Plan.

Integratie
Naast de personeelsreductie zal PinkRoccade in Getronics geïntegreerd moeten worden. Ook hier zullen sociale consequenties, zoals inpassing van arbeidsvoorwaarden, aan zitten. Als CNV Dienstenbond willen wij in een Sociaal Protocol afspraken maken over deze overgang en de sociale consequenties. In dit kader is het tijdpad van belang. Gelet op de interne organisatie-aanpassingen en reorganisaties van de laatste tijd, is enige rust nu wel geboden. Hier kunnen we mogelijk het jaar 2005 voor gebruiken.

Veranderingen bij PinkRoccade
Wij zitten bij PinkRoccade al in een situatie van tal van veranderingen. Zo zijn invoering van JPS en verdere harmonisering van arbeidsvoorwaarden onderwerp van discussie. Uiteraard dient zich nu de vraag aan wat verstandig is. Doorgaan met deze veranderingen? Of kijken of in één keer de overgang naar Getronics gemaakt kan worden? CNV Dienstenbond pleit voor temporisering, want de medewerkers hebben de laatste tijd al genoeg veranderingen meegemaakt.

Toekomst?
Ook een ieder van u zal tal van vragen hebben. De één ziet de overname door Getronics als een uitdagende kans. Anderen volgen de ontwikkelingen met ongerustheid. Ook ik kan in dit stadium niet de duidelijkheid brengen die u waarschijnlijk graag wilt hebben, namelijk antwoord op de vraag: "wat betekent dit voor mij?" Het is nu simpelweg nog te vroeg voor antwoorden. Er vinden nu nog tal van onderzoeken plaats naar de overeenkomsten en verschillen tussen PinkRoccade en Getronics. Het zal enige tijd duren eer u volledige duidelijkheid kunt krijgen.

Positie CNV Dienstenbond
U mag er op rekenen dat CNV Dienstenbond zich zal inzetten om de sociale gevolgen van deze overname zo goed mogelijk te regelen. Aan de feitelijke overname kunnen we weinig doen. Maar we kunnen dus wel afspraken maken over de manier waarop deze overname vorm zal krijgen. We zullen ons met name richten op een Sociaal Plan en op de vergelijking van arbeidsvoorwaarden (de CAO van PinkRoccade is beter dan de CAO van Getronics).

Vragen?
Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055)5772640 of per mail w.burggraaf@cnvdibo.nl