Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

04-11-2004 http://www.eu2004.nl/
Economische en Financiële Zaken | Persberichten


---


*Minister Zalm: toenemende convergentie financieel toezicht in Europa

"We may have to start thinking about more European solutions for supervising truly European financial groups.", aldus minister Zalm tijdens een seminar over convergentie in toezicht. Wettelijk hebben alle Euronext-toezichthouders slechts een nationaal mandaat, hoewel ze een internationale verantwoordelijkeid hebben. Daarom valt een verdere convergentie naar een meer Europese toezichtstructuur te verwachten.

In zijn speech besprak Zalm drie criteria voor goed toezicht in Europa: effectiviteit, efficiency en inter-institutioneel/politiek evenwicht. Het criterium van effectiviteit betekent dat toezicht zich moet aanpassen aan de structuur van de markt. Er is al veel bereikt op dat terrein, maar betekent dat dat een nationale toezichthouder ook echt weet wat een bedrijf uit het eigen land doet in een ander land?

Het criterium van efficiency betekent dat het toezicht effectief moet zijn, maar niet ongeacht de kosten die daarmee samenhangen. Om die kosten te beperken noemde Zalm als een van de mogelijkheden meer gebruik van verordeningen in plaats van richtlijnen. Hiermee kunnen afwijkingen bij de implementatie voorkomen worden. Ook vermindering van administratieve lasten was een mogelijkheid.

Voor wat betreft het inter-institutionele en politieke evenwicht, signaleerde Zalm een discrepantie tussen toezichthouders met (slechts) een nationaal mandaat maar toenemende internationale verantwoordelijkheden. Daarom is een evolutie naar een meer Europese toezichtstructuur waarschijnlijk, met nauwere samenwerking tussen toezichthouders als eerste stap.

U kunt de volledige speech bekijken op het volgende Internet-adres:


- http://www.minfin.nl/speechtoezicht20041103.doc

http://www.eu2004.nl/20041104-12112-J