Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

Defensie: Vertrek hoofdmacht SFIR naar Irak

De hoofdmacht van Stabilisation Force Irak (SFIR) 5 vertrekt vrijdagavond naar Irak. SFIR 5 zal van half november 2004 tot maart 2005 een bijdrage leveren aan de veiligheid en stabiliteit in het zuiden van Irak. Een belangrijke taak waar de eenheid zich de komende periode op zal richten, is het in goede banen leiden van de eerste nationale verkiezingen halverwege januari 2005.

SFIR 5 wordt gevormd door ongeveer 1350 militairen van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee. Het merendeel van de militairen is afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen, het Garderegiment Grenadiers en Jagers 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel. Omdat deze eenheid van oudsher een band heeft met de gemeente Den Haag, zal ook een vertegenwoordiger van de stad Den Haag de eenheid uitgeleidde doen op vliegbasis Eindhoven.

Sinds augustus 2003 levert Nederland een bijdrage aan Stabilisation Force Irak. SFIR 5 is de laatste Nederlandse bijdrage aan de stabilisatiemacht. Met het einde van de missie van SFIR 5 komt er tevens een einde aan de Nederlandse bijdrage.