INSPECTIE VENW


IVW: verplichte inspecties propellersysteem F50

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft per onmiddellijke ingang inspecties van Fokker F50 vliegtuigen aan beide propellersystemen verplicht gesteld. De IVW heeft dit besloten naar aanleiding van recente storingen aan Fokker F50 vliegtuigen bij de vliegtuigmaatschappijen Avianca (Columbia), Malaysian, Luxair en Denim Air.

De maatregel van de IVW is direct van kracht in alle landen van de Europese Unie (EU). De landen buiten de EU zullen de maatregel conform internationale verdragen ook vrijwel met onmiddellijke ingang van kracht verklaren.

De inspecties dienen aan beide propellersystemen voor de aanvang van elke vlucht te worden uitgevoerd, en dienen om potentiële storingen van het propellersysteem tijdig te detecteren en uit te sluiten dat de storingen zich tijdens de vlucht voordoen. De storing openbaart zich voordat hij kritiek wordt door een olielekkage aan de onderzijde van de motor(en).

Deze strenge inspecties zijn van kracht voor alle in de wereld vliegende Fokker F50 toestellen, totdat de definitieve oorzaak is vastgesteld. Tevens voert Fokker corrigerende acties uit door het installeren van nieuwe onderdelen en worden proeven genomen om de oorzaak van het falen vast te stellen.

De IVW heeft in het geval van de in Nederland ontworpen en gebouwde Fokker-vliegtuigen een taak om nationale en internationale maatregelen te treffen als dat uit veiligheids-overwegingen noodzakelijk is.

Willard Elissen, 070 351 7484 / 06 53824311


03 nov 04 14:01