Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Gouden KNSB Erespeld voor Ger Dekker

Op zondag 31 oktober j.. is in Leiden aan Ger Dekker de gouden KNSB Erespeld uitgereikt. KNSB bestuurslid Harrie Muhren was present om tijdens het 15e "Ger Dekker Toernooi" de Erespeld bij Ger op te spelden. Ger Dekker ontving deze erespeld voor zijn vele verdiensten in de schaakwereld. Tijdens de 10e editie van het NK Rapid Jeugd dat op 16 oktober in Eindhoven werd gehouden, was Ger Dekker al gehuldigd door KNSB voorzitter Ernst Enschede.

Voor het opspelden van de erespeld moest echter nog een gelegenheid worden gevonden. Zondag was Ger Dekker terug in Leiden bij de door hem opgerichte, uiterst succesvolle jeugdschaakclub Op Eigen Wieken en wel bij het toernooi wat ook nog eens zijn naam draagt! Van alle kanten kregen we dezelfde terugkoppeling: "Als iemand dit verdiend heeft, is het Ger wel".

Een opsomming van de belangrijkste verdiensten van Ger:
- 10 jaar toernooidirecteur van het NK rapid Jeugd in Eindhoven
- Oprichter van Jeugdschaakclub Op Eigen Wieken in 1981 (met momenteel 96 jeugdleden de grootste jeugdafdelingen van Nederland en grossierend in Nationale Jeugdtitels en diverse individuele jeugdtitels)
- Jarenlang belangeloos wedstrijdleider bij het Open NK jeugd in Hengelo

- Bondsraadlid van de NBSB

- Regionaal jeugdleider van de NBSB
We vergeten waarschijnlijk nog een hoop functies. Het zit de Dekker's echter in het bloed. Vóór Jeugdschaakclub Op Eigen Wieken was Ger al actief in Naaldwijk bij SV Schaakmat. Zijn vader was daar echter het grote voorbeeld. Er bestaat in Naaldwijk nog altijd een pleintje die naar zijn vader is vernoemd. Zijn broer Ard is daar ook nog altijd actief en was ondermeer jarenlang jeugdleider.


---

Nederlandse delegatie naar WK Jeugd op Kreta

Van 3 t/m 14 november vindt in Heraklion op Kreta het WK Jeugd (t/m 18 jaar) plaats. Namens Nederland zullen de volgende spelers deelnemen: Bianca Muhren, Daniel Stellwagen en Daan Brandenburg (t/m 18 jaar), Biaina Geragousian en Roeland Pruijssers (t/m 16 jaar), Leonore Braggaar, Wouter Spoelman en Vincent Rothuis (t/m 14 jaar), Anne Haast, Jeanine de Cloet en Jonathan Tan (t/m 12 jaar) en Robin van Kampen (t/m 10 jaar).
Voor deskundige begeleiding zorgen Ruud Janssen, Piet Peelen en Ted Barendse.

Op de site www.jeugdteam.nl/Toernooi/ zal regelmatig verslag gedaan worden door onze delegatie op Kreta. Hier is nu al de nodige informatie te vinden. Ook is het toernooi te volgen via de toernooisite.

Op papier (en hopelijk ook in werkelijkheid) moet een aantal van onze deelnemers bovenin het klassement kunnen meedoen. Bianca Muhren staat derde op de voorlopige deelnemerslijst. Haar zilveren medaille onlangs op het EK in Turkije zal haar wellicht vleugels geven. Daniel Stellwagen staat eveneens derde op rating. Daniel deed het vorige week nog prima bij het Essenttoernooi in Hoogeveen. Die steun in de rug heeft ook Wouter Spoelman die in de Open Groep in Hoogeveen de beste Nederlander was en twee GM's aan zijn zegekar bond. In zijn leeftijdscategorie (t/m 14 jaar) is de concurrentie echter groot met al drie spelers met een rating boven de 2500.
In totaal worden er 11 ronden gespeeld, de eerste op 4 november. Op de toernooisite zal misschien een aantal partijen live te volgen zijn.


---