Gemeente Delft Rapport " De economie van Delft op weg naar 2015" vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft het rapport " De economie van Delft op weg naar 2015" vastgesteld. In het rapport zijn de belangrijkste economische ontwikkelingen op een rij gezet. Hieraan gekoppeld zijn prognoses voor de ruimtebehoefte van kantoren en bedrijven en de groei van de werkgelegenheid. Ook gaat de nota in op de strategie 'Delft Kennisstad' als leidend principe in de economische ontwikkeling van Delft.

De nota heeft als hoofddoel een beeld te krijgen van de ruimtevraag van bedrijven en instellingen en de groeimogelijkheden van de Delftse economie. Hiervoor is de structuur van de Delftse economie nauwkeurig in kaart gebracht. Voor vijftien verschillende sectoren zijn er in het rapport groeiprognoses gemaakt. Daarnaast is er in het rapport een analyse gemaakt van de Delftse arbeidsmarkt om vraag (arbeidsmarkt) en aanbod (werkgelegenheid) tegen elkaar af te kunnen zetten. Met deze werkwijze is een beeld verkregen van de dynamiek van de Delftse economie en haar mogelijkheden. Wanneer gemeente de ruimtevraag van de Delftse economie (incl. Zorgsector en Onderwijs) in de toekomst kan accommoderen groeit de werkgelegenheid tot 2015 met ca. 8.000 arbeidsplaatsen. Op dit moment telt Delft ca. 50.000 arbeidsplaatsen. Mede op basis van deze nota zal de gemeente met betrokken marktpartijen, branche organisaties en ondernemingsorganisaties de komende jaren op de verschillende terreinen nieuw beleid ontwikkelen of bestaand beleid bijstellen.

Aanbevelingen
Aanbevelingen uit de nota zijn onder meer: het onverkort doorgaan met de 'Delft Kennisstad' strategie als leidend beginsel voor het economische ontwikkelingsbeleid, overleg met buurgemeenten en de regio over de ontwikkeling van regionale bedrijventerreinen en behoud van binnenstedelijke bedrijventerreinen, het ontwikkelen van nieuwe kantoorlocaties en voorwaarden scheppen voor de ontwikkeling van het Technopolis Innovation Park. Ook extra aandacht voor de werkgelegenheid van laag-opgeleiden komt aan bod. Het rapport "De economie van Delft op weg naar 2015" wordt in december in de raad besproken.