Politie Flevoland

Politie en zorginstellingen regelen gegevensuitwisseling

Almere 03-11-2004 - Het Openbaar Ministerie, de politie en de diverse zorginstellingen in Almere hebben een convenant getekend over het uitwisselen van gegevens. Dit convenant verbetert de samenwerking.

Dit convenant regelt de samenwerking tussen Politie Flevoland en het Openbaar Ministerie enerzijds en de Almeerse zorginstellingen anderzijds. Het is géén verruiming van het beroepsgeheim, maar het regelt of - en zo ja hoe - gegevens tussen de zorginstellingen en politie en het Openbaar Ministerie worden uitgewisseld.

Contactpersonen
De belangrijkste maatregel is de benoeming van speciaal opgeleide contactpersonen. Elke convenantpartner heeft een contactpersoon die de informatieverzoeken afhandelt. Hierdoor wordt voorkomen dat andere medewerkers binnen de zorginstellingen benaderd worden door de politie. Bovendien bevordert dit de eenduidigheid. Deze contactpersonen komen regelmatig bij elkaar om de samenwerking te bespreken en om de wederzijdse deskundigheid te bevorderen.

Onderling begrip
Politie, justitie en de zorginstellingen staan soms op gespannen voet met elkaar. De politie wil graag meer weten over een patiënt en stuit op het medisch beroepsgeheim. Zorginstellingen willen graag weten waarom een patiënt verdachte is en bewaakt moet worden en lopen op tegen het beroepsgeheim van de politie. Dit kan tot onderling onbegrip en spanning leiden.
Dit convenant maakt helder wie wanneer over welke informatie mag beschikken. Daarnaast geeft het inzicht in de (on)mogelijkheden van de diverse organisaties. Hierdoor is het onderlinge begrip groter en de samenwerking beter.

Primeur in Flevoland
Dit is het eerste convenant in Flevoland dat zich richt op de stroomlijning van gegevensuitwisseling. In den lande bestaan al wel convenants tussen politie en ziekenhuizen. Voor zover bekend is dit het eerste convenant waarbij zoveel hulpverleners vanuit de georganiseerde eerste lijn, de geestelijke gezondheidszorg en de GGD, betrokken zijn. Of dit navolging krijgt in de rest van Flevoland, is nog onbekend.

Onder Specials vindt u een aantal praktijkvoorbeelden en het convenant zelf.