CNV PUBLIEKE ZAAK

Geen akkoord over nieuwe rijksbrede regeling kinderopvang

Gezamenlijk persbericht ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, AC en CMHF Den Haag, 3 november 2004
Geen akkoord over nieuwe rijksbrede regeling kinderopvang De vakbonden ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, het Ambtenarencentrum en CMHF hebben met minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 3 november 2004 geen overeenstemming bereikt over een nieuwe rijksbrede regeling kinderopvang.

De vakbonden zijn uitermate teleurgesteld dat een bestaande goede regeling kinderopvang op grond van een beleidsmatige keuze wordt verslechterd. De vakbonden zien deze verslechtering als eerste stap op de weg naar meer te verwachten structurele negatieve wijzigingen van de arbeidsvoorwaarden binnen de sector Rijk (120.000 werknemers bij ministeries, rijksdiensten en hoge colleges van staat). Volgens de vakbonden is de politieke agenda tegenwoordig bepalend voor de wijze waarop in de sector Rijk vorm wordt gegeven aan een goed arbeidsvoorwaardenpakket.

ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, AC en CMHF hebben in het Sectoroverleg Rijk (SOR) oplossingen aangedragen om de huidige regeling kinderopvang aan te passen; dit vanwege het van kracht worden van de Wet Kinderopvang op 1 januari 2005. De vakbonden vinden kinderopvang binnen de sector Rijk een goede en gunstige arbeidsvoorwaarde. Veel medewerkers ontlenen hun motivatie om bij het Rijk te blijven werken aan deze regeling.

Naast de bijdrage die de werkgever Rijk in de kosten van kinderopvang aan de betrokken medewerkers moet verstrekken, hebben de vakbonden voorgesteld een extra bijdrage te geven indien de werkgever van de partner dit achterwege laat. De betrokken medewerker dient daartoe een schriftelijke verklaring van de werkgever van de partner te verstrekken, op basis waarvan het Rijk dan in een extra tegemoetkoming kan voorzien. De vakbonden benadrukken dat hun voorstellen budgettair neutraal zijn en passen binnen de uitgaven die thans door de departementen aan kinderopvang worden uitgegeven.

In eerste instantie was met de onderhandelaars van BZK hierover overeenstemming bereikt. Echter, tot woede van de vakbonden heeft minister Remkes nu ineens besloten dit voorstel sterk te amenderen. De bewindsman van BZK wil slechts een aflopende bijdrage verstrekken over de jaren 2005, 2006 en 2007. De vakbonden vinden dat de minister daarmee onvoldoende tegemoet komt aan de hogere kosten waarmee ouders per 1 januari 2005 te maken krijgen.

De vakbonden waarschuwen minister Remkes dat hij door zijn opstelling ten aanzien van de Kinderopvang de nog te voeren CAO-onderhandelingen voor de sector Rijk sterk negatief beïnvloedt. De vakbonden betwijfelen ernstig of door de houding van de minister ooit een CAO-resultaat kan worden bereikt. De regeling Kinderopvang blijft, wat de vakbonden betreft, onderwerp van overleg in de CAO-onderhandelingen.

Informatie:
ABVAKABO FNV, bestuurder Elise Merlijn, tel. 06-20 53 92 28;
voorlichter Arno Bonte, tel. 06-51 21 84 02
CNV Publieke Zaak, bestuurder Alfred Lohman, tel. 06-51 36 16 76; voorlichter Dammis de Geus, 06-51 24 40 64.


03 nov 04 15:12