Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 45 / 2004)

logo bericht uit maastricht

Afbeelding
Betere dienstverlening dankzij burgerhandvest

Gemeente Maastricht gaat de kwaliteit van de dienstverlening inzichtelijker maken. Hiervoor is een burgerhandvest opgesteld. Dit is een verklaring waarin de gemeente zich garant stelt voor een bepaald niveau van dienstverlening. U kunt het burgerhandvest krijgen bij het GemeenteLoket of downloaden via deze website.

dotline

Afbeelding
Afschaffing Pas-65 en MaastrichtPas

Door uitbreiding van de identificatieplicht moet iedereen van veertien jaar en ouder vanaf 1 januari 2005 een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen. Mede hierdoor komt de Pas-65 te vervallen. De MaastrichtPas wordt wegens bezuinigingsmaatregelen per 1 januari 2005 afgeschaft..

dotline

Afbeelding
Extra koopzondagen

Op 7 november en 12 december zijn er extra koopzondagen in de binnenstad en Wyck. Ook is er een extra koopzondag op 12 december 2004 in de Brusselse Poort. De winkels zijn geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

> Ventileren voor een gezonde woning
> Drukte op 11 november
> World Press Photo in Centre Céramique
> Internationaal vrijwilligerscongres
> Bekendmakingen 3 november 2004

Betere dienstverlening dankzij burgerhandvest

Afbeelding Gemeente Maastricht gaat via een burgerhandvest de kwaliteit van de dienstverlening inzichtelijk maken voor de burger. Het burgerhandvest is een verklaring waarin de gemeente zich garant stelt voor een bepaald niveau van dienstverlening. Het doel van het burgerhandvest is het verbeteren van de dienstverlening aan de burger.

In het Burgerjaarverslag 2002 heeft de burgemeester aangekondigd serieus werk te willen gaan maken van het verbeteren van de dienstverlening. Het opstellen van een burgerhandvest is een belangrijk instrument om dit doel te bereiken. Het initiatief is van start gegaan op 1 oktober 2004, 'het jaar van de burger'.

Bij de samenstelling van het burgerhandvest is ervoor gekozen per product een setje regels te formuleren: dit biedt voor de burgers het meeste gemak. Het is de bedoeling het burgerhandvest jaarlijks aan te vullen met nieuwe producten en de garantie eventueel scherper te stellen.

De gemeente streeft ernaar om op termijn voor alle gemeentelijke producten kwaliteitsgaranties te bieden. Na de proefperiode, die per 1 oktober 2004 van start ging, zal de gemeente bezien of aan een charitatieve instelling een bedrag kan worden overgemaakt wanneer een garantie niet kon worden nagekomen.

U kunt het burgerhandvest krijgen bij het GemeenteLoket of downloaden via www.maastricht.nl onder het kopje GemeenteLoket.

Afschaffing Pas-65 en MaastrichtPas

Afbeelding Door uitbreiding van de identificatieplicht moet iedereen van veertien jaar en ouder vanaf 1 januari 2005 een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen. Mede hierdoor komt de Pas-65 te vervallen. Als u al een Pas-65 hebt, dan kunt u na 1 januari 2005 deze alleen nog gebruiken om uw leeftijd aan te tonen.

De MaastrichtPas wordt wegens bezuinigingsmaatgregelen per 1 januari 2005 afgeschaft.

Extra koopzondagen

Afbeelding Het college van burgemeester en wethouders heeft opnieuw bekrachtigd dat de ondernemersverenigingen van Wyck (OiW) en Binnenstad (VBO) één gebied vertegenwoordigen en hun koopzondagen samen moeten afstemmen en gezamenlijk dienen aan te vragen. De koopzondagen op 7 november en 12 december 2004 gelden hierdoor voor álle bij VBO én OiW aangesloten ondernemers. Openingstijden zijn tussen 12.00 en 17.00 uur.

Daarnaast heeft het college zondag 12 december 2004 toegewezen als extra koopzondag voor de ondernemersvereniging Brusselse Poort. Hiervoor gelden eveneens de openingstijden tussen 12.00 en 17.00 uur.

Ventileren voor een gezonde woning

Waarschijnlijk staat u er niet bij stil, maar dagelijks zijn wij bezig om de lucht binnenshuis flink te 'vervuilen'. We koken, douchen, roken, zetten de vaatwasser aan of stoken de open haard nog eens op. Al deze handelingen vervuilen de lucht binnenshuis. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten wel afdoende is. Maar een raam staat veelal voor korte duur open, zeker als het buiten regent of koud is. Het is beter voor uw gezondheid om te zorgen voor een constante ventilatie.

Vocht in huis

Veel mensen gaan er vanuit dat vocht in huis van buitenaf komt. Lekkages, met vocht doordrongen muren of optrekkend vocht kunnen de boosdoeners zijn. In nieuwbouwwoningen zijn zelfs grote hoeveelheden bouwvocht aanwezig, soms wel vierduizend liter. Toch komt er ook veel vocht van 'binnenuit'. Gemiddeld zeven liter per dag. Door slechte ventilatie blijft vocht in de woning aanwezig en hoopt zich op. Bewoners ontdekken vocht meestal pas in een laat stadium als er zwarte schimmelplekken op de muur ontstaan, behang loslaat of verf afbladdert.Toch kunt u al eerder vochtproblemen ontdekken, bijvoorbeeld doordat ruiten langdurig beslagen zijn of er een bedompte lucht in huis hangt. Een vochtige woning kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en kan bij mensen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen allerlei klachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Maar ook kinderen die opgroeien in een vochtig huis, hebben een grotere kans op gezondheidsklachten. Onderzoek wees uit dat die kans 25 procent hoger ligt dan bij kinderen die in een gunstiger woonklimaat leven. Overigens ontstaan gezondheidsproblemen niet door het vocht zelf. Vooral schimmels en huisstofmijten zijn de boosdoeners. Deze gedijen goed in een vochtige omgeving. Continu ventileren kan in veel gevallen de grootste problemen oplossen.

Ventileren en isoleren

Door een goede isolatie bezuinigen we op stookkosten en sparen we tevens het milieu. Maar isoleren kan niet zonder ventileren. Sluit daarom ventilatievoorzieningen zoals luchtroosters, mechanische ventilatiekanalen, ventilatoren en bovenlichten nooit af. Deze zorgen voortdurend voor een zwakke luchtstroom waardoor verse lucht de woning in stroomt en de 'vervuilde' binnenlucht de woning uit kan. Overigens gaan ventileren en energie besparen prima samen. Een woning met een vochtig binnenklimaat kost namelijk veel meer energie om te verwarmen dan een woning die van binnen droog is. Dus als u constant ventileert, hoeft u uiteindelijk minder te stoken.

Radon in de woning

Radon is een radioactief edelgas dat vrijkomt uit bouwmaterialen en uit de bodem (onder de woning). Je kunt radon niet zien, ruiken of proeven (maar het is wel meten met speciale apparatuur). Het gas is van nature aanwezig in de buitenlucht. In woningen (en vooral kruipruimtes) kan radon zich in de lucht ophopen, waardoor de concentratie binnen hoger is dan buiten. Verhoogde radonconcentraties in de woning verhogen de kans op longkanker. Door goed te ventileren kunt u er voor zorgen dat de radonconcentratie in de woning laag blijft.

Enkele tips


* Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft.

* Maak roosters regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vergeet daarbij niet de buitenkant schoon te maken. Spinnenwebben of bladeren kunnen de roosters eveneens afsluiten.
* Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan, zodat het overtollige vocht in uw keuken wordt afgevoerd.

Meer tips over ventileren vindt u op www.vrom.nl/ventilatie. Het informatieblad 'Ventileren voor een gezonde woning' kunt u downloaden en bestellen via www.vrom.nl of telefonisch bestellen bij de Postbus 51, Infolijn: 0800 - 80 51 (gratis).

Drukte op 11 november

Donderdag 11 november (Wapenstilstand België en Opening Carnavalsseizoen) kan een drukke dag worden in Maastricht. Gemeente Maastricht en de Maastrichtse winkeliers verwachten dat veel mensen de stad zullen bezoeken. Deze drukte kan problemen opleveren met parkeren. Om eventuele parkeerproblemen het hoofd te bieden is het van Gend en Loosterrein aan de Cabergerweg 24 uur geopend. U kunt hier parkeren voor 0,80 euro per uur of 4 euro per dag. Ook het parkeerterrein aan de Maagdendries/Lindenkruis is geopend. Hier gelden dezelfde tarieven. Beide parkeerterreinen liggen op loopafstand van het centrum. Uiteraard kunt u ook gebruikmaken van de parkeergarages. Deze zijn op de normale tijdstippen geopend.

De Onze Lieve Vrouweparking is ook weer beschikbaar om te parkeren.

World Press Photo in Centre Céramique

Van zaterdag 6 tot en met zondag 28 november 2004 is de expositie World Press Photo 2004 te zien in het Centre Céramique. Deze reizende expositie is het resultaat van de jaarlijks gehouden wereldwijde wedstrijd voor persfotografie. De tentoonstelling omvat de winnende en genomineerde persfoto's in negen verschillende categorieën. Er zijn dit jaar ongeveer 250 foto's opgenomen. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

In het kader van de expositie is er in het Centre Céramique op zondag 7 november een lezing over persfotografie. Spreker Harry Heuts, onder meer bekend als fotograaf van Dagblad de Limburger, vertelt over zijn fotoreportages van de nieuwe bestrating in de Maastrichtse binnenstad tot de situatie in Afghanistan. De lezing begint om 1 4.30uur. Toegangsprijs: 3 euro. Voor leden van de bibliotheek: 2 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice Centre Céramique. Er is bij deze lezing plaats voor maximaal negentig mensen.

Internationaal vrijwilligerscongres

In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie vindt op 7, 8 en 9 november 2004 in het MECC het internationaal vrijwilligerscongres Eurofestation 2004 plaats. Dit is een driedaagse conferentie en vakbeurs over vrijwillige inzet en maatschappelijk betrokken ondernemen.

Eurofestation 2004 wil een bijdrage leveren aan een sociaal en duurzaam Europa en de vernieuwing en versterking van vrijwillige inzet en maatschappelijk betrokken ondernemen binnen de EU stimuleren.

Het congres, dat wordt geopend door burgemeester Leers, is bedoeld voor vertegenwoordigers van vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties, de politiek, de overheid, het bedrijfsleven, fondsen en de onderzoek- en onderwijssector. Er worden zo'n 4000 deelnemers verwacht.

Deelnemers aan het congres kunnen zich ook inschrijven voor een aantal werkbezoeken aan vrijwilligersprojecten in Maastricht en omgeving.

Op zondag 7 november verzorgt de Stichting Trajekt samen met wethouder Costongs een workshop. Deze vindt plaats in het kader van de Maastrichtse activiteiten van de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk Maastricht. In de workshop 'Unique best practices from Maastricht' wordt een presentatie gehouden waarin Maastrichtse praktijkvoorbeelden interactief worden aangedragen. De centrale vraag hierbij is: Hoe houden we Maastrichts vrijwilligerswerk leuk voor jong en oud?

Tijdens het congres wordt een speciale SAS-krant (Samen Aan Slag) uitgedeeld die in twee talen is opgesteld. Deze vrijwilligerskrant van Gemeente Maastricht wordt ook verstuurd naar alle organisaties en verenigingen die zijn opgenomen in de vrijwilligersinformatiebank van de gemeente.

Eurofestation 2004 wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Civiq, instituut vrijwillige inzet, onder auspiciën van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Meer informatie en aanmelden: www.eurofestation.com.

Bekendmakingen 3 november 2004

Lees ook de openbare bekendmakingen van deze week. Daarin kunnen bekendmakingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Bekendmakingen 3 november 2004