Vereniging Nederlandse Gemeenten

Coalitie twijfelt aan haalbaarheid invoering wmo

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer hebben twijfels over de haalbaarheid van de invoering van de WMO. Dit bleek vorige week tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De coalitiepartijen hebben staatssecretaris Ross bij motie verzocht om een beperkte invoering van de WMO per 1 januari 2006. Zij willen slechts de enkelvoudige huishoudelijke verzorging overhevelen naar gemeenten. Voor de andere voorzieningen van de WMO zou via pilots moeten worden beoordeeld op welke wijze een verantwoorde overheveling mogelijk is. Vrijwel alle partijen pleiten ervoor dat in de WMO de keuze voor het persoonsgebonden budget blijft gegarandeerd. Een motie van de PvdA op dit punt is door de Tweede Kamer aangenomen.

Met haar voorstellen deelt de coalitie het standpunt van de VNG dat de WMO gefaseerd moet worden ingevoerd en op de eerste plaats gericht moet zijn op de zorg en ondersteuning voor kwetsbare burgers.

Staatssecretaris Ross heeft in haar beantwoording in eerste termijn op donderdag 28 oktober met het voorstel van de coalitie ingestemd. Inmiddels is ook een motie van het CDA met betrekking tot dit punt door de Tweede Kamer aangenomen. Staatssecretaris Ross bevestigde ook dat de loketfunctie bij gemeenten op 1 januari 2006 op orde moet zijn en dat de overheveling van de AWBZ middelen schoon aan de haak, minus de opbrengst van de eigen bijdragen, gebeurt.

Voor de VNG is de onduidelijkheid over de financiering echter nog niet opgelost. Wij hebben immers aangedrongen op het oormerken van de middelen voor de kwetsbare burgers ten behoeve van ondersteuning bij zelfstandig wonen. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de volumegroei die optreedt als gevolg van demografische ontwikkelingen. Ook moeten exogene factoren zoals de gevolgen van de extramuralisering en de aanscherping van AWBZ-indicatiestelling in de bekostiging worden verdisconteerd. Voor de ontwikkeling van lokale loketten dringen we aan op een stimuleringsregeling per 2005 om er voor te kunnen zorgen dat de lokale loketten gereed zijn bij invoering. Hoewel we ons gesteund voelen door het standpunt van de coalitiepartijen maken we niettemin de volgende kanttekening: het over te hevelen AWBZ-pakket moet wel omvangrijk genoeg zijn om een complete stelselwijziging te rechtvaardigen. Ten slotte is voor ons ook van groot belang dat de sturingsfilosofie wel overeind blijft staan. Daarmee bedoelen we dat gemeenten de ruimte krijgen voor lokaal maatwerk en dat de verantwoording horizontaal plaatsvindt, via de lokale politiek aan de burgers.

Het algemeen overleg van 9 december 2004 moet op bovenstaande punten meer duidelijkheid verschaffen.

geactualiseerd op: 03 november 2004